Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HLJEB SA SEDAM KORA Tužbe 60 rudara prijete stečaju i zatvaranju rudnika u Zenici?

Društvo
Autor:

Foto: Vecernji.ba/Promo/RAS Srbija

Posljednja dešavanja u Rudniku mrkog uglja Zenica i štrajka rudara u Stranjanima izazvale su i pokretanje tužbi rudara za uplate PIO/MIO obaveza, a na posljednjem sastanku ovog društva i sindikata donesen je zaključak da bi nepovlaćenjem zahtjeva za uplatu PIO/MIO doprinosa moglo doći do stečaja i zatvaranja rudnika.

Više od stotinu rudara jame Stranjani prije njenog zatvaranja dalo je svoje potpise ovlaštenja advokatu koji ih je trebao zastupati povodom uplate PIO/MIO doprinosa, a u konačnici veliki broj rudara je povukao svoje tužbe i završilo u jami Raspotočje ili Stara jama.

Međutim, još uvijek 60 komorata traži uplatu doprinosa, a na posljednjem održanom proširenom sastanku uprave društva, glavnog odbora sindikata sa filijalama, upravnicima i poslovođama pogona saopšteno je da je u upravu Rudnika mrkog uglja Zenica pristilo 60 zahtjeva za uplatu PIO doprinosa upućenih putem adokvata.

Nakon što su sindikalne organizacije Stara jama i Raspotočje upoznale prisutne o stavovima brigada po navedenom problemu obrazloženo je da se zahtjevi i tužbe za doprinose trebaju povući do 5. novembra jer rudnik u Zenici neće moći isplatiti plate i tople obroke.

– Svi radnici će potom podnijeti tužbe što će na kraju dovesti do stečaja i zatvaranja rudnika. Obavještavamo sve radnike koji su podnijeli navedene zahtjeve da se jave svojim sekretarima pogona radi povlačenja istih – stoji u obavijesti koju potpisuju uprave pogona Stara jama, Raspotočje, Stranjani, Separacija te radne jedinice i službe.

Iz Sindikata rudnika su rekli kako vjeruju da će rudari odustati od tužbi i zahtjeva te da će se sve završiti najboljim ishodom za sve rudare.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO