Društvo

Hoće li biti provjereno kako su LJEKARI DOBIJALI ENORMNE PLATE: Pisali da su dežurali po 20 dana, mjesečno dobijali i do 10.000 KM

Unsko-sanski kanton i Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću već godinama imaju iste probleme. Najveći je male plate.

medicinska sestra
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ /RINGIER

Ipak, prema posljednjim informacijama koje stižu iz ovog kantona, čini se da su neki ljekari niskim platama sami odlučili stati u kraj, pa su upisujući sebi pripravnosti i dežurstva i kada to nisu dobijali plate i do 10.000 KM. U toku je ispitivanje situacije.

Proteklih dana u Bihaću kruže glasine da su pojedini ljekari sebi upisivali dežurstva i pripravnosti čak i onda kada nisu bili na poslu. Osim što se tako ispostavilo da dežuraju i po 20 dana zaredom, njihove plate su više od 10.000 KM. Iz Sindikata ljekara kažu da ovo ne mogu prešutjeti.

Pročitajte još

-Neki ljekari su dobili enormne plate, upitno je vođenje evidencije o prisustvu na radu. Zahtijevam od nadležnih da što prije provedu istragu o tome – rekao je Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK. Stav uprave bolnice je da je riječ samo o nagađanjima. Kažu, plate se isplaćuju na osnovu kolektivnog ugovora, a na onim odjelima na kojima radi samo jedan ljekar ima odstupanja.

-Ima problem gdje je odjel i gdje je samo jedan ljekar. Taj ljekar živi bukvalno 24 sata u bolnici i normalno je da on kroz sistem rada ima enormno visoku platu u odnosu na ostale radnike zato što je on svaki dan na poslu – objašnjava Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Je li riječ o javnoj tajni, potpuno normalnoj praksi ili nagađanjim, mišljenja su podijeljena. Iako, navodno, ne postoji ništa sporno, istraga se svejedno provodi. Osude stižu, ali i pitanje hoće li novac biti vraćen.

Iz resornog ministarstva poručuju da je u toku analiza dodjele dežurstava, piše Federalna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu