Politika

„Hoće li Savjet ministara ograničiti upotrebu službenih vozila“ Brojnim funkcionerima limuzine na raspolaganju 24 sata dnevno

Treba li ograničiti upotrebu službenih vozila u institucijama BiH, tema je o kojoj će već na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljati poslanici.

službeni automobili na parkingu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovu inicijativu pokrenuo je poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, koji je početkom ovog mjeseca održao i konferenciju za novinare na kojoj je otkrio da je čak 149 službenih vozila na raspolaganju 24 sata dnevno funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima samo na nivou BiH.

– Radi se o ministrima i direktorima institucija, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, šefovima kabineta, sekretarima ministarstva itd. To nije konačan broj, poslao sam pitanja na 73 adrese, a dobio 68 odgovora – rekao je Mehmedović.

Bačene desetine miliona maraka

On je rekao da institucije posjeduju i druga službena vozila, ali da su njemu problematična „skupocjena“ službena vozila koja su na raspolaganju 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 u godini. Za njihovo kasko osiguranje, gorivo, parking, registraciju, servisiranje i slično, kako je naveo Mehmedović, troše se desetine miliona maraka iz budžeta BiH.

Šemsudin Mehmedović protiv Srpska open
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– U njihovom putnom nalogu upisuje se samo mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja duža od 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava – upozorava Mehmedović.

U inicijativi koja će se naći pred poslanicima traži se od Savjeta ministara BiH da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uslovima nabavke i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kojim je trenutno članom 6. stav (6) propisano „korištenje službenog vozila kontinuirano 24 sata dnevno, a odobrenje daje rukovodilac institucije posebnim aktom”.

Drugim riječima, rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji je imenovao i bez ikakvog kriterijuma.

Brojni primjeri zloupotreba

U članu 7. stav (5), istog Pravilnika propisano je da, ukoliko službenim vozilom upravlja samo jedna osoba, u putni nalog se upisuje mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja koja podrazumijevaju putovanje duže od 80 kilometara.  

Mehmedović u svojoj inicijativi traži brisanje stavova  (6) i (5).

On u inicijativi ističe da ne postoji razlog da bilo koji rukovodilac ima vozilo 24 sata na raspolaganju, osim štićenih osoba, jer se cjelokupan radni proces u većini institucija odvija u jednoj zgradi.

Čak i institucije koje imaju poslovne jedinice u više gradova, kako se dodaje, nemaju opravdanje za to.

Pročitajte još

U inicijativi se kao primjer navodi podatak da Agencija za poštanski saobraćaj BiH ima 13 zaposlenih, a njena tri rukovodioca imaju službena vozila na raspolaganju 24 sata dnevno.

Dalje se navodi da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koja zapošljava 17 osoba, takođe stavila na raspolaganje tri službena vozila svojim rukovodiocima 24 sata dnevno.

– UIO je dodijelila vozilo na korištenje 24 sata dnevno za šest funkcionera. U Graničnoj policiji BiH direktor, njegov zamjenik i pomoćnik koriste tri specijalizovana službena vozila 24 sata dnevno, iako to nije u skladu s Pravilnikom – navodi se u inicijativi.

Dodaje se da postoje još brojni primjeri zloupotreba.

Obilježiti službena vozila

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, smatra da je krajnje vrijeme da se službena vozila stave pod kontrolu.

On ističe da je zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe postala praksa.

Branislav Borenović predsjednik PDP
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– To je tolika zloupotreba da je postao normalan model ponašanja. Radi se o hiljadama službenih vozila u BiH koja se koriste u privatne svrhe. Ovdje ne računam štićene osobe koje trebaju da imaju vozila na raspolaganju 24 sata dnevno – kaže Borenović za Srpskainfo.

On navodi da bi službena vozila trebalo obilježiti kako bi ona bila prepoznata i kako bi se znalo kada se koriste van službenog vremena.

– Treba uvesti reda jer sada vlada potpuna konfuzija. Treba se tačno znati kada se mogu koristiti službena vozila i ko ih tačno smije koristiti – ističe Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije