Društvo

Hoće li se ponoviti scenario od prije 10 godina: Traže da POSKUPI I TEHNIČKI PREGLED vozila u Srpskoj

Taman što je poskupjelo autoosiguranje u Srpskoj, iz pojedinih stanica tehničkog pregleda zalažu se za povećanje cijena i njihovih usluga, i to za 30-ak maraka.

tehnički pregled vozila
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Isti scenario dogodio se i prije 10-ak godina, kada je, odmah nakon najave poskupljenja osiguranja vozila, isti zahtjev stigao i za tehničke preglede. Cijene su tada na nivou BiH povećane sa 45 na 55 maraka.  

Nisu svi za poskupljenje

Pojedini vlasnici stanica u Srpskoj, kako saznajemo, tražiće uskoro sastanak u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, te Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH. Na ovu temu ipak još niko ne želi da govori javno, jer inicijativa nije zvanično upućena.

– Cijene nisu povećavane od 2011. godine. Mi bismo tražili izjednačavanje sa Federacijom BiH, gdje tehnički košta oko 90 KM, a na ministarstvu kao donosiocu pravilnika je da odluči. Razlog je poskupljenje svega, povećanje plata radnicima i neodrživost poslovanja na ovaj način – potvrdili su nam predstavnici stanica, koje su u procesu formiranja udruženja.

Čini se, međutim, da sa poskupljenjem nisu saglasni svi vlasnici, posebno oni manji.

– Prije svega, treba urediti tržište po pitanju popusta za tehničke preglede. Njih daju veće kuće, koje rade i osiguranja, jer one to mogu podnijeti. Kada bi država to nekako mogla da riješi, ja jesam za poskupljenje, daleko da nisam, jer imam tri radnika od kojih je jedan sa visokom stručnom spremom i velike su obaveze – priča vlasnik stanice sa istoka Srpske koji nije želio da mu se objavljuje ime.

Mešetari

Drugi vlasnik iz Krajine još je kategoričniji.

SAOBRACAJ MALTA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– U Banjaluci je poznato da mešetari dobijaju 10, 15 KM od tehničkog pregleda i sada treba da poskupi. Zašto bi to poskupjelo? Kad bude 90 KM tražiće za sebe 40 KM? Ja se držim cjenovnika i zadovoljan sam. Uložio sam 300.000 KM u stanice i sad trebam nekim torbarima davati crni novac – govori ovaj privatnik, takođe anonimno.

Pročitajte još

Podsjetimo, vozači u FBiH za tehnički pregled automobila plaćaju 90 KM od 2019. godine, otkako je u sklopu njega uvedena i obavezna eko dozvola. Ona košta 30-ak maraka i obuhvata kontrolu izduvnih gasova, dok je cijena samog tehničkog pregleda isto 55 KM.

– Tehnički pregled na nivou BiH je isti i određen je Pravilnikom o tehničkim pregledima, koji donosi Ministarstvo transporta, dok entiteti uređuju oblast izduvnih gasova. Otkad je u Federaciji uveden Pravilnik o izduvnim gasovima, morali smo nabaviti novu opremu i početi mjerenje po evropskim standardima. Tada smo dobili tu cijenu koja je  – pojašnjava Ramiz Begović, predsjednik Udruženja stanica tehničkog pregleda FBiH, koji je ranije više puta upozoravao na različite standarde stanica koji se primenjuju u dva entiteta.

Preduslovi

Negodovali su i jer su vozači iz Federacije masovno pregledali automobile u Srpskoj upravo zbog niže cijene.

Prije ikakvog poskupljenja, smatra on, i u Srpskoj bi trebalo donijeti Pravilnik o kriterijumima i načinu izgradnje stanica tehničkog pregleda, kao što postoji u FBiH.

Predstavnici stanica tehničkih pregleda u Srpskoj, kako je u februaru najavljeno iz Privredne komore, trebalo bi uskoro da formiraju svoju grupaciju, unutar Udruženja saobraćaja i veza Komore, nakon čega je planirana i inicijativa za izmenu propisa koja definišu rad u ovoj oblasti.

Privrednici iz ovog sektora traže da se stopira nabavka nove opreme na stanicama tehničkih pregleda, koja predstavlja dodatni trošak, do momenta dok se ne uredi oblast rada stanica tehničkih pregleda u Srpskoj. Kako je rečeno na sastanku u Komori, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Republičkog inspektorata, Stručne institucije za tehničke preglede, privrednici iz ovog sektora susreću se s brojnim problemima u poslovanju, od potrebnog broja lica na tehničkim pregledima i odsustva sa tehničkih pregleda, do cijene usluga, zatvaranja tehničkih pregleda i rada kontrolnih organa.

Bezbjednost saobraćaja

Od ovog mjeseca registracija u Srpskoj skuplja je za osam odsto. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS zalažu se da se upravo od polise osiguranja ili tehničkog pregleda izdvaja dio novca za kontinuirano finansiranje bezbjednosti saobraćaja.

– Zakonom o obaveznim osiguranjima u jednom članu je bilo definisano da se izdvaja jedan odsto za unapređenje bezbjednosti saobraćaja. Taj član je bio ograničenog roka trajanja od tri godine i istekao je 2018. Mi smo pokušali ići na Skupštinu da se taj član ponovo produži i uspostavi održivo finansiranje bezbjednosti saobraćaja, ali nismo uspjeli – kaže Milija Radović iz Agencije, dodajući da od ideje ne odustaju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije