Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HOĆE LI ZAVRŠITI NA BALKANU? Gdje su odbjegli pripadnici terorističke ISIS

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Nadležne službe u BiH ne isključuju mogućnost infiltriranja pripadnika tzv. ISIS na Balkan, koji bježe ili bi mogli pobjeći iz kurdskih zatvora na sjeveroistoku Sirije.

Takvu mogućnost najavio je nedavno i ruski predsjednik Vladimir Putin, a američki predsjednik Donald Trump smatra da bi se moglo desiti i da Kurdi sami počnu puštati zarobljenike na slobodu, kako bi uticali na obustavu turske ofanzive.

Treba biti na oprezu, poručuju pojedini predstavnici Udarne grupe za borbu protiv terorizma u BiH. Iako za sada nema informacija da se ISIS-ovci kreću u ovom smjeru.

Vrata otvorena – zatvor prazan. Prizor koji je zatekla turska vojska u Siriji. U njemu su boravili zarobljeni ISIS-ovci. Gdje su sada – niko ne zna.

Na oprezu smo – ali nema mjesta panici kaže Aljoša Čampara, član Udarne grupe za brobu protiv terorizma. Pretpostavlja da odbjeglim borcima tzv. ISIS ruta neće biti Balkan. Znaju šta ih ovdje čeka – zatvorske kazne. Te da će se radije uputiti ka Libiji, Avganistanu. Ali, nadležni budno prate dešavanja u Siriji.

– Ja iskreno mislim da se oni neće odlučiti na tu rutu, ali naravno to nije isključeno, mogu se i ubaciti određeni ti elementi putem i migranata koji se kreću. Dakle, moramo biti svjesni te situacije i tih neugodnosti koje nas mogu zadesiti, ali ako policijske agencije budu na nivou i obavještajno-bezbjednosne partnerske službe, da ipak možemo preduprijediti i ovu sveukupnu situaciju – rekao je Čampara.

Crvene tačke na karti označavaju zatvore u kojima se nalaze hiljade ratnika tzv. ISIS. U najsjevernijem zelenom dijelu Sirije, koji je trenutno pod napadima turske vojske, su tri zatvora. Informacije iz različitih izvora govore o masovnom bijegu ISIS-ovaca. Dok američki predsjednik tvrdi – Kurdi bi mogli početi puštati zarobljenike iz svih drugih zatvora, kako bi natjerali američku vojsku da se vrati na teren. Dok je ruski predsjednik Putin upozorio – odbjegli ISIS-ovci naći će nova uporišta i oživjeti.

– Svi vidim upozoravaju, a i ja se s tim slažem. To je ona ekstremna, brutalna varijanta koja se diči da su muslimani, a nikakvi muslimani nisu – izjavio je Hajrudin Somun, spoljnopolitički analitičar.

Dok su turska, kurdska i Asadova vojska, zaokupljeni jedni drugima, može doći do reaktivacije vojske tzv. Islamske države, kaže, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbijednost.

– Konačni ciljevi jedni, druge ili treće strane, da li oni bili legitimni ili nelegitimni, će dovesti nesumnjivo do toga da će u određenoj fazi ili u nekom momentu dio tih snaga u nekoj besperspektivnosti ili beznađu napustiti te prostore, i očekivati je da oni koji su strani ratnici na tim prostorima koji su iz ovih ili onih razloga došli tamo se vraćaju u svoje matične države – pojasnio je Dragomir Keserović.

Ipak, ima i onih koji ne misle tako.

– Mislim da je to još jedan primjer te crne propagande koja se provodi, stvaraju se unaprijed konflikti i tamo gdje ih nema, znate moguće je ljude dovesti u rat uz pomoć dezinformacija – poručuje Zlatko Hadžidedić, profesor na SSST.

Od 2015. zaustavljen je trend kako odlazaka, tako i povrataka državljana BiH na i sa stranih ratišta. Tadašnji podaci su govorili, kako ih u Sriji i Iraku ima oko 200. Među njima, ratnici, žene, djeca. Dio njih je poginuo, tek mali broj deportovan u BiH, ostali su zarobljeni u kurdskim kampovima.

(N1)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO