Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HOTLAJN RADI PUNOM PAROM Evropu zanima kako će se razdružiti s Britanijom, najviše OVIH pitanja

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Evropska unija otvorila je poseban centar u kojem bilo ko iz tog bloka država može nazvati i pitati bilo sve što ga zanima u vezi s izlaskom Velike Britanije iz Unije.

Do sada je zabilježeno više od 100.000 poziva.

Kako prenose mediji, u prosjeku, najviše zovu Nijemci te Francuzi, kao i sami Britanci.

U svakojakim pitanjima koja se postavljaju jednom od oko 250 mladih osoba ističu se i ona koja se tiču prava kućnih ljubimaca. Zanimljivo je da je u toj kategoriji najviše nepoznanica kada su mačke u pitanju. Kakva prava i obaveze imaju te životinje nakon izlaska Velike Britanije, a šta mogu i smiju njihovi vlasnici.

– Imamo incidentnih situacija. Zovu ljudi uspaničeni, ne znaju šta, zabrinuti su. Mi uradimo sve što možemo da ih umirimo. Često u tome uspijemo – kaže Martina Mikalef, šef komunikacija Evropskog centra za direktan kontakt (EDCC).

Svojevrsni “hotlajn” radi punom parom. Dnevno imaju najmanje 200 poziva. Operateri govore sve zvanične jezike EU. Bude i situacija u kojima radnici više ne mogu, daju otkaz i – odu!

Ubrzo će 5. sprat jedne zgrade u kojoj je sjedište niza agencija Unije popuniti novim ljudima. Od hrvatskog i rumunskog do engleskog i njemačkog jezika, hotlajn je svima na usluzi.

Mikalef prenosi da je zadužena za govornike engleskog i malteškog jezika. Prisjetila se da je primila puno poziva studenata s Malte koji su u Velikoj Britaniji i zanima ih status nakon Bregzita.

– Na jedno pitanje, a sve češće ga dobijamo – “kada je taj Bregzit? 12. aprila? 22. maja ili – kada već” – nemamo odgovor. Kao i cijeli svijet – priča ona.

Dodaje da joj je jedna od najomiljenijih tema, ipak, status kućnih ljubimaca.

– Ima jako puno poziva o toj temi. Znate, sa životinjama je uvijek komplikovano i nejasno. Kada tome dodate Bregzit, koji je takav kakav jeste, još komplikovaniji i nejasniji – dobijate punu sliku – kaže Mikalef.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO