Svijet

Hrvat koji je ratovao na strani Ukrajine zarobljen u Marijupolju "Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke" (VIDEO)

Ruska televizija RT objavila je snimak muškarca za kojeg kaže da je hrvatski državljanin koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Navodno je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi koja se skrivala u gradu Marijupolju.

Hrvat koji je ratovao na strani Ukrajine zarobljen u Marijupolju "Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke" (VIDEO)
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Muškarac na snimku tvrdi da je zarobljen tokom pokušaja bijega iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

– Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pješke 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbjegavali svaki mogući kontakt – rekao je.

Plan je propao kada je grupa naletjela na ruski topničku jedinicu i predala joj se.

Kaže da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila “stacionarna”, rekao je, dodajući da u tom trenutku skoro pa nije bio ispaljen ni jedan metak.

– Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine – rekao je.

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Insistirao je da nije imao pravo borbeno iskustvo.

– Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe – rekao je.

“Bili smo odvojeni od Azova”

Rekao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je jedinica učestvovala u borbi kod Mariupolja uz njegovu brigadu, imali su slabu komunikaciju i potpuno odvojeno zapovjedništvo, rekao je.

– Oni učestvuju u odbrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga – rekao je.

Pročitajte još

– Čuo sam i da su oni fašisti i nacisti. Čuo sam i o strašnim stvarima koje su radili građanima. Čuo sam da ima mnogo kriminalaca, zavisnika. Sam nisam ničemu svjedočio, ali sam vidio snimke strašnih stvari koje one rade. Ogromne strahote – rekao je.

“Želim preživjeti, neću više uzeti oružje u ruke”

Insistirao je da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke i da bi se vjerovatno pridružio nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Sticanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka, rekao je.

– Vjerujem da sam trebao tražiti druge načine za sticanje ukrajinskog državljanstva. Želim preživjeti, želim živjeti. Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke. Želio bih se ponovno pridružiti ženi koju sam upoznao ovdje u Ukrajini i, možda, razgovarati više o istini, onom što se ovdje dogodilo, kako su se prema meni ponašali ljudi koji su me zarobili – rekao je.

Rekao je da ga dobro tretiraju, te da mu je u zarobljeništvu pružena sva potrebna medicinska pomoć.

Međutim, njegova sudbina ostaje neizvjesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, piše RT. U Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) stranci se smatraju plaćenicima. Ako budu osuđeni, plaćenike očekuje teška kazna, možda čak i smrtna.

– Oni me smatraju zarobljenikom, ali još uvijek govore da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga – rekao je.

Prihvati notifikacije