Politika

"Hrvatska čuva svoju granicu" Plenković poručio da BiH i Srbija trebaju uskladiti vizni režim sa Evropskom unijom

Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju uskladiti vizni režim sa Evropskom unijom, a problem ilegalnih migracija treba rješavati na vanjskoj granici bloka, primarno na granicama Grčke i Bugarske s Turskom, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Problem ilegalnih i nezakonitih migracija moramo rješavati na vanjskoj granici Evropske unije, na vanjskoj granici šengena” i to prije svega na granicama Grčke i Bugarske s Turskom, rekao je Plenković novinarima u Pazinu.

Naglasio je da je nužna “stroža politika viznog režima koje Bosna i Hercegovina te Srbija trebaju uskladiti s viznom politikom Evropske unije”.

Pročitajte još

– Ne može se doći u vazdušnu luku u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga se od turista pretvoriti u nezakonitog migranta – rekao je Plenković.

Odbacio je mogućnost žice na granici sa BiH.

– Hrvatska ima više od 6.000 policajaca na granici, čuva svoju granicu, nema žicu na granici s BiH niti će imati jer s druge strane žive i Hrvati i svi građani BiH – rekao je hrvatski premijer, piše N1.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je u četvrtak da se provodi kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti pucnjave s teritorija BiH kojoj su u srijedu svjedočili policajci na graničnom području kod Rakovice nakon što su grupu migranata spriječili da uđu u Hrvatsku.

Ministar je ocijenio da je u posljednjih nekoliko sedmica pojačan pritisak ilegalnih migranata te dodao kako policija primjećuje nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije