Svijet

HRVATSKI NOVINAR OPLEO PO EU Unija odlaganjem pregovora poručila Srbiji i regionu da su nepoželjni

Odluka Brisela da odloži početak pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ujedno je poruka ostalim zemljama u regionu, uključujući i Srbiju, da su nepoželjne u Uniji, ocjenjuje zagrebački Jutarnji list.

HRVATSKI NOVINAR OPLEO PO EU Unija odlaganjem pregovora poručila Srbiji i regionu da su nepoželjni
Foto: RAS ARHIVA / ARHIVA

Kao i puno puta do sada, arogantna hrvatska javnost nije se ni osvrnula na nedavni događaj koji je dobrano potresao ono što zovemo ‘region’. Naravno, riječ je o odluci Evropskog savjeta da se ne otvore pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije – ocjenjuje kolumnista “Jutarnjeg lista” Robert Bajruši .

Ta odluka, koja, kako navodi Bajruši, duboko kompromituje EU kao instituciju kojoj se može verovati koliko i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, dovodi i Hrvatsku “u užasno neugodnu poziciju”.

– Jer, hteli ili ne, Hrvatska se nalazi u ‘regiji’, a potresi koji mogu uslijediti jer je pseudoliberal (francuski predsjednik) Emanuel Makron, kako bi pokazao da utiče na evropsku politiku, pogazio sva obećanja koja je EU dala Makedoncima i Albancima, možda se neće osjetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovdje sigurno hoće. Tek će se videti kolikog intenziteta – smatra Bajruši.

Jedno je sigurno, Evropska unija potvrdila se, kako ocjenjuje Bajruši, kao nevjerodostojna zajednica koja gazi sopstvena obećanja.

– Još gore, EU ovakvim odlukama otvara vrata regiona Rusiji, Turskoj i Kini, a možda i novim ratovima – upozorava novinar “Jutarnjeg lista”.

On još navodi da ruski i turski predsjednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan moraju biti srećni kada vide što radi Evropska unija.

– Jer odbijanje početka pregovora sa Skopljem i Tiranom ujedno je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su neželjeni. To je legitimno, ali kakve ce biti posledice? Ako nas neće Europa, ima ko nas želi – odgovoriće u balkanskom susjedstvu Hrvatske – procjenjuje dalje Bajruši.

– Zašto Srbija ne bi nastavila da uvozi rusko oružje i dopušta kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na rub sukoba? Ko može spriječiti još čvršce povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Sjeverne Makedonije i BiH. U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović krenuo da obnavlja Herceg-Bosnu? I eto belaja, možda i reprize dogadaja iz devedesetih – upozorava Bajruši.