Digitalna Srpska

"Htio da nas spoji s Teslom, želio je potpunu kontrolu" Open AI odgovorio na tužbu Ilona Maska

Kalifornijska kompanija za razvoj vještačke inteligencije Open AI je na svom blogu odgovorila na tužbu Ilona Maska rekavši da je američki preduzetnik želio da ima apsolutnu kontrolu nad pomenutom firmom.

Ilon Mask
FOTO: LUKASZ GAGULSKI/EPA

Open AI je navela da će odbaciti “sve Ilonove tvrdnje” i ponuditi sopstvenu verziju događaja iz prošlosti, ističe se na vebsajtu kompanije.

– Dok smo razgovarali o profitnoj strukturi kako bismo unaprijedili misiju, Ilon je želio da se spojimo sa Teslom ili potpunu kontrolu”, uključujući “većinski kapital, početnu kontrolu odbora i da bude izvršni direktor” Open AI –  navodi se u objavi.

Pročitajte još

Open AI tvrdi da nije mogla da pristane na uslove Ilona Maska pošto nije željela da bilo koji pojedinac ima apsolutnu kontrolu nad firmom.

U objavi se istovremeno navodi da je Mask znao da će Open AI biti orijentisana na profit i da će firma postepeno prelaziti na rad na softveru zatvorenog koda.

Autori ove objave su suosnivači Open AI Greg Brokman, Ilja Suckever, Džon Šulman, Sem Altman i Vojčeh Zaremba.

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask je prošle nedjelje pred sudom u San Francisku tužbu protiv kalifornijske kompanije Open AI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati vještačku inteligenciju (AI) u korist čovječanstva.

U Maskovoj tužbi se pominje “osnovački ugovor” Open AI, ali ovaj sporazum za sada nije objavljen, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu