Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“HTJELA SAM DA SKOČIM SA OSMOG SPRATA” Strašna svjedočenja stanara zgrade u kojoj je usred noći izbio požar

Hronika
Autor:

Foto: Branko Janačković/RAS Srbija

“Bilo je strašno, dim je bio ogroman u hodniku, ništa se nije vidjelo. Sinoć sam se prvi put uplašio za svoj i za život nepokretne supruge sa kojom živim.…”

Ovim riječima Konstantin Spiridonović, jedan od stanara desetospratnice na Bulevaru Nemanjića 21 u Nišu, opisuje dramatične trenutke koji su nastupili kada je noćas buknuo požar u stanu na četvrtom spratu.

Vatra je izbila oko 2 sata poslije ponoći, dok je većina stanara ove zgrade, u najgušće naseljenom dijelu Niša, mirno spavala.

– Sa nepokretnom suprugom živim na posljednjem, desetom spratu zgrade. Probudila me lupa po gelenderima. Kada sam otvorio vrata, dim je bio toliki da se ništa nije vidjelo. Protrčavali su samo vatrogasci sa maskama koji su pokušavali da otvrore prozore na zadnjem spratu, kako bi dim izlazio iz zgrade. Nisam znao o čemu se radi, u životu tako nešto nisam doživio. Bilo je paljevine u podrumu ranije, ali ovako nešto nije se desilo nikada. Ne dao Bog nikome – priča Konstantin Spirodonović.

On kaže da su mu vatrogasci rekli da nema potrebe da ga evakuišu i da je sve bezbjedno.

Jedna od stanarki sa osmog sprata zgrade, ispričala je novinarima da je pomišljala čak da skoči iz stana kako bi se spasila, jer se stan punio dimom.

– Strahovala sam da ću se ugušiti, pa mi je padalo na pamet da imam veće šanse da preživim ako skočim iz stana sa osmog sprata – priča ova stanarka.

Požar je izbio na četvrtom spratu, pa je najstrašnije bilo u stanovima odmah iznad zapaljenog stana.

– Bilo je jezivo. Samo dim sam vidjela, ništa više. Ogroman i gust dim. Čuli smo staklo kako puca. Bila sam sa porodicom u stanu, jako sam se uplašila. Kada je požar ugašen vatrogasci su nas obavijestili, pa smo iz zgrade izašli preko stepeništa – prepričava Bosanka Nikolić.

Komšije koje žive na spratovima ispod stana gdje je izbila vatra, pak, kažu da nisu preživljavale dramu usred noći.

– Na trećem spratu gdje ja živim nije bilo dima. Ni panike, ništa. Vidio sam da su neke žene na višim spratovima izvlačili preko platforme – kaže jedan komšija.

U zgradi u kojoj je izbio požar trenutno nema struje

Još jedan komšija sa nižih spratova zgrade, kaže da je mislio da je drama bila zbog hapšenja nekog lopova.

– Čujem galamu, pa sam mislio da je neko upao u stan i pokušao da izvrši pljačku, pa da su ga uhvatili. Onda odjednom vidim vatrogasci, podižu dizalicu, gase vatru… – kaže on.

Vatrogasci su evakuisali 13 od oko 150 stanara ove zgrade.

Hitna pomoć je zbrinula petoro stanara koji su se nagutali dima, dok je dvoje dobilo terapiju jer su se uznemirili.

U gašenju požara učestvovalo je 16 vatrogasaca sa četiri vozila. Policija je obavila uviđaj i utvrđuje uzroke požara.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO