Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Huavei predstavio operativni sistem koji bi mogao da zamijeni Android

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Rungroj Yongrit/EPA

Nakon što je Donald Tramp prije nekoliko mjeseci stavio “Huavei” na crnu listu i zabranio mu saradnju s američkim kompanijama, medijima su kružile priče o operativnom sistemu koji priprema “Huavei” i koji bi trebao da konkuriše Androidu.

Sve što smo dosad čuli bile su samo glasine i nagađanja što bi taj OS mogao donijeti, a od danas je tim nagađanjima kraj, jer je kineska kompanija i službeno predstavila open sours operativni sistem HarmoniOS.

Prilikom predstavljanja novog operativnog sistema izvršni direktor “Huaveija” Ričard Ju rekao je kako je HarmoniOS “potpuno drugačiji od Androida i iOS-a”, jer nije riječ samo o mobilnoj platformi, već modularnom softveru koji će se moći koristiti na različitim uređajima.

Nakon što developeri razviju određenu aplikaciju, oni će je moći implementirati na razne uređaje poput telefona, automobilskih sistema, pametnih satova, kompjutera…

Iz “Huaveija” su naglasili kako im Android i dalje ostaje prva opcija kada su u pitanju pametni telefoni, te će buduće modele iz serija P, Mejt i druge razvijati s “Guglovim” softverom (što, naravno, zavisi i od američke politike). Ipak, postoji mogućnost da za kinesko tržište predstave i verzije s HarmoniOS-om.

Napokon smo saznali službene informacije o “Huaveijevom” softveru o kojem toliko dugo čitamo, ali su ostala još brojna neodgovorena pitanja vezana za njegov razvoj i uređaje koji će ga podržavati. Najviše razočarani možemo biti jer nismo vidjeli kako HarmoniOS izgleda, piše The Next Web.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO