Sudbine

HUMAN GEST Osuđenici iz Niša za liječenje malog Gavrila skupili skoro 2.500 evra

Osuđene osobe u KPZ u Nišu odlučile su da tokom Uskrsa prikupe skoro 2.500 evra za liječenje dječaka Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije i svojim postupkom ukazali da ovaj veliki hrišćanski praznik može da bude prilika za humani gest svih ljudi koji mogu da pomognu kako bi se što prije obezbjedio potreban novac.

HUMAN GEST Osuđenici iz Niša za liječenje malog Gavrila skupili skoro 2.500 evra
FOTO: BUDIHUMAN.RS/SCREENSHOT

U ovom zavodu je 670 osuđenika, što je skoro 45 odsto od ukupnog broja lica, obavijestilo upravu da želi da se sa njihovih novčanih depozita sredstva uplate za lečenje sedmomjesečnog dječaka kome je potrebno 2,5 miliona evra za ozdravljenje.

Pročitajte još

Prethodno je u aprilu 47 zaposlenih i 21 pritvoreno lice u Okružnom zatvoru u Kragujevcu prikupilo u ovu svrhu 80.000 dinara i jedan deo novca je već uplaćen.

Ovo je samo jedan u nizu primjera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju liječenje djece.

U KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine su donirala 122.000 dinara za liječenje bolesne djece u Srbiji i to odrekavši se dijela novca koji im je uplaćen na ime pomoći države od 100 evra za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa, piše Telegraf.

Podsjećamo da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratištu za djecu Novi Beograd skoro 4000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

Osuđenici u KPZ u Nišu su 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene djece u ovom gradu.

Prihvati notifikacije