Banjaluka

Humano i opasno zanimanje: U radnoj atmosferi obilježen Međunarodni dan vatrogasaca

Banjalučka vatrogasna brigada je Međunarodni dan vatrogasaca obilježila u radnoj atmosferi.

Humano i opasno zanimanje:  U radnoj atmosferi obilježen Međunarodni dan vatrogasaca
FOTO: A.ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Naime, 4. maj posvećen je vatrogascima, koji svojim odgovornim i nesebičnim zalaganjem, trudom i požrtvovanošću štite živote građana i njihove imovine, rizikujući sopstvene živote, dok je cijeli mjesec maj posvećen podizanju svijesti i zaštiti od požara.

Komandant banjalučke Vatrogasne brigade Miroslav Malinić je rekao  da brigada broji 82 člana, ali da je starosna struktura nepovoljna, te da postoji potreba za podmlađivanjem sastava ove jedinice, napomenuvši da je posao vatrogasaca humano, ali i veoma opasno zanimanje.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Ovi humani ljudi, koji u mnogim opasnim situacijama spašavaju ljudske živote zaduženi su za intervencije u požarima, zemljotresima, poplavama, kao i prilikom saobraćajnih nezgoda i građanima stoje na usluzi 24 časa dnevno – istakao je Malinić, te dodao da u toku jedne godine vatrogasci imaju u prosjeku nešto više od 1.000 intervencija, ali da na svu sreću vatrogasna služba posjeduje svu potrebnu opremu novije generacije.

Visok nivo spremnosti da djeluju u različitim situacijama i opremljenost jedinice, banjalučki vatrogasci su pokazali sugrađanima i na nedavno održanoj taktičko -pokaznoj vježbi u sklopu obilježavanja Dana grada.