Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

I ARHEOLOZI OSTALI U ČUDU Misteriozna ruka stara dvije hiljade godina nađena u bunaru

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru dvije hiljade godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, Northemptonširu. Arheolozi su bili iznenađeni koliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja, piše Foks Njuz.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izveštaju napisao da je ruka “fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata”.

Bamfort je takođe primijetio da je ruka “relativno vitka i graciozna” i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

– Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu. Stoga, čini se vjerovatnim da je to bio samo taj specifičan dio tijela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog dara – kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče iz perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinijelo tome da se ruka očuva, izvještava San.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO