Biznis

I dalje manje od Fajzera: Astra zeneka ostvarila 900 miliona dolara od prodaje vakcina

Kompanija Astra zeneka ostvarila je u drugom tromjesečju prihod od prodaje vakcina protiv kovida-19 od približno 900 miliona dolara, što je daleko manje od američkog rivala Fajzera, koji je u istom periodu inkasirao 7,8 milijardi dolara od prodaje svoje skuplje vakcine, izvještava Fajnenšel Tajms (FT).

I dalje manje od Fajzera: Astra zeneka ostvarila 900 miliona dolara od prodaje vakcina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Anglo-švedska farmaceutska grupa je takođe navela u saopštenju da su ulaganja u njihovu vakcinu umanjila zaradu.

Dobit kompanije je, naime, podbacila u drugom kvartalu u odnosu na očekivanja analitičara, pri čemu je zarada iz osnovne djelatnosti dostigla 90 centi po akciji naspram prognoze ekonomista da će iznositi 92 centa.

Troškovi u oblasti istraživanja i razvoja, uglavnom usmjereni na korona vakcinu, porasli su za 28 odsto.

Međutim, ukupni prihodi iz svih djelatnosti ove farmaceutske kompanije nadmašili su očekivanja i iznosili su 8,2 milijarde dolara u izvještajnom tromjesečju, što je za 31 odsto više nego u istom periodu godinu dana ranije, vođeni rastom prodaje na tržištima u usponu i poslovanjem njenog sektora onkologije.

Ovaj proizvođač lijekova je ponovio danas takođe da odlaže apliciranje za dobijanje licence za korona vakcinu u SAD za drugu polovinu godine jer prikuplja dodatne podatake za podnošenje zahtjeva.

Astra zeneka i njen indijski partner u proizvodnji kažu da su do sada isporučili milijardu doza vakcina u 170 zemalja.

Kompanija se nada da će nedavnom kupovinom proizvođača lekova za retke bolesti, Aleksiona, podići prihode do kraja ove godine i predviđa dobit od 5,05 do 5,40 dolara po akciji.

Ranije danas, AstraZeneka je saopštila da preispituje svoje mogućnosti u pogledu budućeg poslovanja sa vakcinama protiv kovida-19 i očekuje jasniju situaciju po tom pitanju do kraja godine.

-Istražujemo različite opcije- rekao je viši izvršni direktor kompanije Astra zeneka Rud Dober, prenio je Rojters.

On je pojasnio da će do kraja godine situacija po tom velikom strateškom pitanju biti jasnija i da se trenutno raspravlja da li je posao sa vakcinama održiv za Astra zeneku u narednih pet ili 10 godina.

Prihvati notifikacije