Banjaluka

"I orao nakon 20 godina treba NOVA KRILA“ Stanivuković simbolično opisao promjenu vlasti u Banjaluci

Blokada u koju smo dovedeni je teška, ali istovremeno nije održiva. Očekujem da će se ovo otkočiti, poručio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, gostujući na televiziji К3.

"I orao nakon 20 godina treba NOVA KRILA“ Stanivuković simbolično opisao promjenu vlasti u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je promjenu vlasti nakon 20 godina u Banjaluci uporedio sa životom orla, koji, da bi nastavio da živi, treba novo perje na krilima.

– Ovu cijelu priču možemo slikovito prikazati kroz život jednog orla, čiji životni vijek traje oko 20 godina, upravo onoliko koliko je najveća stranka SNSD na vlasti. Taj orao, ukoliko želi da nastavi da živi, mora sopstvenim kljunom da “pojede” sopstvena krila, da bi nastavio svoj let. Ukoliko u tome ne uspije, orao umire – rekao je Stanivuković, aludirajući na čupanje i zamjenu perja na krilima.

Pročitajte još

Dodaje da orao preživljava najveću bol, koju mogu doživjeti oni koji prođu ovu vrstu katarze, ali istovremeno imaju šansu da krenu naprijed.

– Mislim da je SNSD zapravo taj stari orao, čija krila moramo odbaciti, pustiti nova krila da rastu i ponovo uzletjeti. Neminovno je da dolaze nove generacije i siguran sam da će Banjaluka i Republika Srpska podmladiti krila, prebroditi ova bolna i teška vremena, a potom se vinuti u visine i odvažno krenuti naprijed. Ovo je zapravo moja poruka ovom društvu – zaključio je Stanivuković.

Preobražaj

Orlovima, kada dosegnu do 40 godina, kandže postanu duge i meke, kljun se previše savije, a gustoća perja na krilima naraste. Više ne mogu da love i pred njima su samo dvije mogućnosti: gladovanje ili bol i spora promjena koja može trajati oko 150 beskonačno dugih dana.

Dakle, da bi spasli svoj život, orlovi počinju tući kljun po kamenju, sve dok se ne oljušti. Nakon tako bolnog postupka, treba vremena da odraste novi kljun – mlad, zdrav, piše bs.thinkfirsttahoe.

Tada započinje podjednako bolan proces: uklanjanje beskorisnih kandži uz pomoć mladog kljuna. Kad zdrave kandže narastu, ptica se kandžama i kljunom oslobađa teškog, starog perja.

Ako kralj ptica izdrži dugačkih pet mjeseci mučenja, ponovo će se roditi, poput Feniksa, i živjeće u miru još 30 godina, pa i više.

Prihvati notifikacije