Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IDE NA BOLJE Histopatološki nalaz generala Mladića nakon operacije pokazuje da nije kancerogen

Politika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Histopatološki nalaz generala Ratka Mladića, kojem je u Hagu prije dvije sedmice urađena operacija benignog tumora debelog crijeva, pokazuje da nije kancerogen, a njegovo zdravstveno stanje polako ide na bolje.

– Dobili smo samo usmeno informaciju da nije kancerogeno. Ali, nemamo to još ni u kakvom dokumentu, kao što nismo dobili ni njegovu otpusnu listu iz bolnice – rekao je generalov sin Darko Mladić. On je dodao da je iz Haga rečeno da sva administracija ide sporije zbog situacije sa virusom korona.

– Ali, kako pacijent može da bude otpušten iz bolnice bez otpusne liste? Ali, dobro. U suštini, nemamo nikakvu dokumentaciju još uvijek, i to je poenta. Ali, rečeno nam je da stvari idu na bolje . rekao je Darko. On je podsjetio da je general vraćen iz bolnice u pritvor već četvrti dan nakon operacije.

– Čujemo se skoro svaki dan. On je kao i uvek pozitivan, kaže da ide to na dobro i da se on subjektivno oseća nešto bolje. Daj Bože da ide u dobrom pravcu i da se polako oporavlja. Vidim po njemu da bolje zvuči – naveo je generalov sin. Darko je napomenuo da su posjete zabranjene dok traje situacija sa virusom korona, ali da smatra da to neće biti skoro, jer i u Holandiji ima veliki broj zaraženih, tako da ne vjeruje da će skoro biti ukinuta zabrana posjeta.

– Ja sad ne znam koliko je general bezbjedan u pritvoru. Oni su preduzeli neke mjere, ali i čuvari i medicinsko osoblje tamo u pritvoru poslije posla idu kući – rekao je Darko Mladić. On je napomenuo da je u holandskom dijelu haškog zatvora bilo pojave virusa korona, ali da u dijelu zatvora pod UN kažu da to nema veze sa njima.

– Ali, neke službe su iste, medicinska služba je ista za cijeli zatvor. Vode računa, pojačali su distanciranje, ali koliko to može da se iskontroliše… Poznato je da u se u takvim sredinama još brže i opasnije šire virusi – naveo je on.

Darko Mladić je rekao da u haškom zatvoru nema druženja, te da su tamo samo trojica – general Mladić, Radovan Karadžić i hrvatski general Milivoj Petković (bivši načelnik Glavnog štaba HVO tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba).

– Oni su svakako izolovani. Njima potencijalna opasnost može da bude ili od čuvara ili od medicinskog osoblja, jer oni sa njima dolaze u kontakt. To su ljudi koji idu napolje, mešaju se sa drugim ljudima. Ja nemam informaciju kog nivoa je zaštita i kavu kontroli oni vrše – dodao je Darko Mladić.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 28. marta od benignog tumora debelog crijeva, bez znanja porodice i advokata, koji su obaviješteni tek kada je general ušao u operacionu salu, kao i nakon zahvata kada se probudio. Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, odlučilo je u martu ove godine da do daljeg odgodi usmeno izlaganje žalbi na presudu generalu Mladiću.

Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji. Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO