Banjaluka

"Ideja je da se spoji fizički i duhovni aspekt" Evo kada se očekuje ZAVRŠETAK IZGRADNJE SPOMENIKA borcima u Banjaluci

Banjaluka će dobiti Centralni spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske, a na lokaciji tzv. Krašovog parkinga na Vidovdan prošle godine počeli su pripremni radovi. Kako je navedeno na tabli pored gradilišta, rok za završetak radova je 300 dana.

centralno spomen obilježje borcima rs u banjaluci
FOTO: GRAD BANJALUKA/ALEKSANDAR ČAVIĆ

Značaj svakog spomenika je što predstavlja jednu epohu u istoriji naroda.

Spomenici opominju da možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti. Ako zaboravimo, poučeni istorijom vidimo da se nesrećni događaji ponavljaju. Građani Banjaluke zadovoljni su što će uskoro i njihov grad dobiti centralno spomen obilježje.

Uz potrebne dozvole te sredstva koja su obezbijeđena, počela je izgradnja ovog obilježja preko puta Gradske uprave.

– Trenutno se izvode radovi u zemlji, betonira se ploča i za nekoliko dana izlazimo na vidljivi dio gdje ćemo moći pratiti realizaciju ovog impozantnog objekta. Očekivani rok završetka radova je do kraja ljeta. Plan je da osim spomenika uredimo i prostor oko Muzeja ujetnosti. Trebalo bi da sve naše spomenike povežemo u jednu cjelinu – rekao je Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluka.

Idejnim rješenjem predviđeno je da spomenik ima 62 stuba koja simbolizuju 62 brigade koje su se borile za Republiku Srpsku, a u sredini će biti drvo tise, dok bi u podzemnom dijelu trebalo da budu muzej i spomen-soba.

Pročitajte još

– Ta 62 stuba koja stoje u visini, pokazuju naše vojnike u maršu. Ideja je da se spoji fizički i duhovni aspekt, u obliku krsta ima i simbolike i velikog značaja za naš narod – dodao je Mandić.

Gradsko centralno spomen-obilježje biće simbol na kojem će građani moći odati počast, učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca, zahvaljujući kojima danas Republika Srpska i Banjaluka uživaju u slobodi, piše RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu