Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IGRALIŠTE UZ PARKING Uvedene novine u uređenje prostora u Ulici Sime Šolaje

Banjaluka
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Prostor nekadašnjeg atomskog skloništa u Ulici Sime Šolaje u strogom centru Banjaluke zajedno će dijeliti dječje igralište i manji parking prostor.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da se radi o kompromisu.

– Imamo različite zahtjeve građana iz tog dijela grada i trudimo se da uvažimo obje strane. Naime, jedan dio građana koji živi na toj lokaciji traži da se izgradi igralište i taj zahjtev je opravdan. Međutim, imamo drugi dio građana, koji traže da se izgradi i jedan broj parking mjesta – naveo je on.

Kada je u pitanju realizacija tog projekta, Bilčar je dodao da su za tu lokaciju napravljeni urbanističko-tehnički uslovi.

– Sada slijedi izrada projektne dokumentacije. Zadatak je da zadovoljimo i jednu i drugu populaciju te da dođemo do kombinovanog rješenja, koje bi bilo u prvom redu igralište, uz nekih desetak parking mjesta – objasnio je Bilčar.

Napomenuo je da će ovo Odjeljenje vjerovatno kandidovati ovaj projekat za realizaciju u 2020. kako bi se, kako je dodao, nešto konkretno uradilo na toj lokaciji.

Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija

U pitanju je lokacija u samom centru grada, poznatija pod nazivom Građa ili Gradiš, koju mališani iz okolnih zgrada već godinama koriste kao improvizovan prostor za igru, a koji nema nikakvu opremu. Isto tako, već godinama mještani tog dijela Banjaluke insistiraju da se taj prostor preuredi isključivo za potrebe dječjeg igrališta, uz obrazloženje da mališani u blizini nemaju adekvatno mjesto za igru.

Na ovoj lokaciji su gradske vlasti 2011. željele da izgrade parking ali su se stanari okolnih zgrada pobunili. Nakon nekoliko dana protesta tadašnja gradska administracija je obećala da će na tom prostoru biti izgrađeno igralište, ali to se još nije dogodilo.

“Zelena oaza”

Prema prošlogodišnjim najavama iz Gradske uprave, na nekadašnjem atomskom skloništu je trebao biti izgrađen Rejonski park “Zelena oaza”. Ovu lokaciju na oko 1.300 kvadrata je umjesto betona, okruženog stambenim zgradama, trebalo da krase stabla, travnate površine, klupe, rasvjeta, fontana i uređeno igralište, ali nije bilo najava da će biti parkinga.

Izgradnjom ovog parka je, između ostalog, trebao biti riješen i problem prokišnjavanja krova atomskog skloništa. Realizacija projekta je uvršćena u Plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2020, ali s obzirom na posljednje informacije ostaje otvoreno pitanje koliko će od najavljenog biti i realizovano.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO