Gradovi

IGRALIŠTE, VJEŽBAONICA ILI KUTAK ZA MLADE Trebinjci biraju najkorisniju inicijativu za ljepši život

Trebinjci su imali su priliku da odaberu najbolju inicijativu čija realizacija će doprinijeti većem kvalitetu života djece, mladih, ali i svih građana.

IGRALIŠTE, VJEŽBAONICA ILI KUTAK ZA MLADE Trebinjci biraju najkorisniju inicijativu za ljepši život
FOTO: D.ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Anketu koja je trajala 15 dana proveo je trebinjski Forum za građanske inicijative koji je formiran u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“. Na dva mjesta u prostorijama gradske uprave i posredstvom sajta grada Trebinja, građani su na listićima ili elektronski mogli glasati za ono što smatraju najkorisnijim od četiri predložene incijative, a anketa je bila anonimna.

Glas u mogli dati i mlađi od 18 godina, ali i stariji od 65 godina života, a riječ je o projektu koji finansira EU i provodi UNDP.

Među četiri ponuđene inicijative je “družionica”, odnosno renoviranje i opremanje prostorije u trebinjskom Domu mladih koji bi mladi besplatno koristili.

Kako je navedeno u objašnjenju prijedloga, u ovoj prostoriji mladi bi mogli da organizuju radionice, imali bi prostor u kome bi mogli jedni drugima da pomažu u savladavanju školskih obaveza, kao i priliku da razmjenjuju mišljena o različitim temama iz regiona i svijeta, čime bi se doprinijelo razvoju svijesti mladih i lakšoj razmjeni ideja među mladim ljudima.

Dvije inicijative su rekonstrukcije i izgradnja dječjih igrališta. Jedno igralište je u mjesnoj zajednici Lastva, udaljenoj 12 kilometara od Trebinja, a drugo u naselju Banjevci na samom izlazu iz grada.

Predlagači smatraju da bi izgradnjom igrališta i postavljanjem dječjeg mobilijara u Lastvi najmlađi dobili priliku da se bezbjedno igraju, te da bi koristi imala i mališani iz drugih trebinjskih mjesnih zajednica, jer je Lastva omiljeno izletište Trebinjaca.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

U Banjevcima, naselju gdje posljednjih godina živi oko 100 porodica, uglavnom izbjeglih i raseljenih, bio bi rekonstruisan ranije izgrađen višenamjenski sportski teren, kao i urađen i opremljen prostor za igru i zabavu najmlađih.

Četvrti prijedlog je izgradnja prve trebinjske vježbaonice na otvorenom, u naselju Luč, gdje bi građani imali priliku da vježbaju u prirodi u centru grada. U ovom naselju je planirana nabavka i postavljanje fitnes opreme, a lokacija je u neposrednoj blizini sportskog terena u naselju gdje je predhodnih godina izgrađeno preko 300 stanova, a gradi se i zgrada za mlade bračne parove.

Najbolja inicijativa biće odabrana narednih dana i finansirana sa 15 hiljada KM uz sufinansiranje grada Trebinja. U gradskoj upravi navode da ni drugi prijedlozi koji su ušli u najjuži krug neće biti zaboravljeni.

Duško Miljanović, samostalni stručni saradnik za omladinski rad i rad sa NVO u trebinjskoj gradskoj upravi, navodi da ni ostale inicijative koje su ušle u najjuži krug neće biti zaboravljene, već će gradska uprava tražiti dodatni novac kako bi i one bile realizovane.

Gradska priznanja

Trebinjci su ove godine, po prvi put, imali priliku da predlože pojedince ili pravna lica za tri najveća gradska priznanja, počasni građanin, povelju i zahvalnicu grada, koje će biti dodijeljene 13. novembra, na Dan oslobođenja Trebinja.