Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IGRALIŠTE, VJEŽBAONICA ILI KUTAK ZA MLADE Trebinjci biraju najkorisniju inicijativu za ljepši život

Regioni
Autor:

Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Trebinjci su imali su priliku da odaberu najbolju inicijativu čija realizacija će doprinijeti većem kvalitetu života djece, mladih, ali i svih građana.

Anketu koja je trajala 15 dana proveo je trebinjski Forum za građanske inicijative koji je formiran u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“. Na dva mjesta u prostorijama gradske uprave i posredstvom sajta grada Trebinja, građani su na listićima ili elektronski mogli glasati za ono što smatraju najkorisnijim od četiri predložene incijative, a anketa je bila anonimna.

Glas u mogli dati i mlađi od 18 godina, ali i stariji od 65 godina života, a riječ je o projektu koji finansira EU i provodi UNDP.

Među četiri ponuđene inicijative je “družionica”, odnosno renoviranje i opremanje prostorije u trebinjskom Domu mladih koji bi mladi besplatno koristili.

Kako je navedeno u objašnjenju prijedloga, u ovoj prostoriji mladi bi mogli da organizuju radionice, imali bi prostor u kome bi mogli jedni drugima da pomažu u savladavanju školskih obaveza, kao i priliku da razmjenjuju mišljena o različitim temama iz regiona i svijeta, čime bi se doprinijelo razvoju svijesti mladih i lakšoj razmjeni ideja među mladim ljudima.

Dvije inicijative su rekonstrukcije i izgradnja dječjih igrališta. Jedno igralište je u mjesnoj zajednici Lastva, udaljenoj 12 kilometara od Trebinja, a drugo u naselju Banjevci na samom izlazu iz grada.

Predlagači smatraju da bi izgradnjom igrališta i postavljanjem dječjeg mobilijara u Lastvi najmlađi dobili priliku da se bezbjedno igraju, te da bi koristi imala i mališani iz drugih trebinjskih mjesnih zajednica, jer je Lastva omiljeno izletište Trebinjaca.

Foto: D.Čolović/RAS Srbija

U Banjevcima, naselju gdje posljednjih godina živi oko 100 porodica, uglavnom izbjeglih i raseljenih, bio bi rekonstruisan ranije izgrađen višenamjenski sportski teren, kao i urađen i opremljen prostor za igru i zabavu najmlađih.

Četvrti prijedlog je izgradnja prve trebinjske vježbaonice na otvorenom, u naselju Luč, gdje bi građani imali priliku da vježbaju u prirodi u centru grada. U ovom naselju je planirana nabavka i postavljanje fitnes opreme, a lokacija je u neposrednoj blizini sportskog terena u naselju gdje je predhodnih godina izgrađeno preko 300 stanova, a gradi se i zgrada za mlade bračne parove.

Najbolja inicijativa biće odabrana narednih dana i finansirana sa 15 hiljada KM uz sufinansiranje grada Trebinja. U gradskoj upravi navode da ni drugi prijedlozi koji su ušli u najjuži krug neće biti zaboravljeni.

Duško Miljanović, samostalni stručni saradnik za omladinski rad i rad sa NVO u trebinjskoj gradskoj upravi, navodi da ni ostale inicijative koje su ušle u najjuži krug neće biti zaboravljene, već će gradska uprava tražiti dodatni novac kako bi i one bile realizovane.

Gradska priznanja

Trebinjci su ove godine, po prvi put, imali priliku da predlože pojedince ili pravna lica za tri najveća gradska priznanja, počasni građanin, povelju i zahvalnicu grada, koje će biti dodijeljene 13. novembra, na Dan oslobođenja Trebinja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO