Politika

IGRANJE VATROM Da li je pravno moguće vratiti BiH izvornom Dejtonu

Da li je izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o vraćanju na prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH pucanj u prazno ili, pak, zaista misli da sprovede svoje prijetnje, tema je koja je juče podigla prašinu.

IGRANJE VATROM Da li je pravno moguće vratiti BiH izvornom Dejtonu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodikovu izjavu neki su odmah dočekali na “nož” tvrdeći da je riječ o običnom spinu, dok ima i onih koji smatraju da su ovakve izjave veoma opasne. Ukoliko bi Dodik sproveo najavljeni scenario, što je realno moguće jer ima većinu u parlamentu Srpske, pravnici i analitičari upozoravaju da bi to dovelo do neviđene krize u BiH, blokade Republike Srpske, a u krajnjem slučaju i do eventualnih sukoba u zemlji.

Dodik je, naime, preksinoć upozorio da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odlukama parlamenta Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH. On je precizirao da to znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost Tužilaštva BiH i SIPA na teritoriji Srpske, te poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Analitičari ovakav Dodikov potez smatraju igranjem vatrom, što bi dovelo do teških posljedica po Srpsku i njene građane. S druge strane, pravnici ističu da bi se takvim jednim potezom pogazile sve pravne norme, te faktički dovelo do otcjepljenja Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

To bi, kako smatraju analitičari, sigurno dovelo do žestoke reakcije međunarodne zajednice, koja bi uvela sankcije političarima iz Srpske. U konačnici, Srpskoj bi prijetila i finansijska kriza, što opet povlači još veći i masovniji odlazak građana iz ove zemlje.

Borbena priprema

Istoričar i iskusni diplomata Slobodan Šoja, ipak, smatra da Dodik neće ispuniti svoje prijetnje, već da one predstavljaju borbenu pripremu za period koji dolazi.

Dodik je svjestan da dolazi jedan jako težak period i na ovaj način želi da poruči svima: ”Pazite, ne igrajte se”. Na taj način možda želi ovu drugu stranu odvratiti od takvih namjera – smatra Šoja.

On je ubijeđen da Dodik neće sprovesti svoje prijetnje, već da će ova njegova izjava proizvesti novu krizu u zemlji. Šoja ističe da nova kriza ne predstavlja ništa novo u BiH, jer smo na tako nešto već navikli.

Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube
Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube
Slobodan Šoja

– Kriza je bilo koliko hoćete i svaka se završila, ali je BiH uvijek bila na gubitku. Idemo iz nove krize u krizu, i iz novog gubitka u gubitak – kaže Šoja.

Pročitajte još

Dodaje da je Dodikova prijetnja, ako se posmatra globalno, u odnosu na ostatak svijeta, potpuno irelevantna. I ne samo Dodikova izjava, već i izjave druge dvojice članova Predsjedništva BiH, ali i drugih političara u BiH.

– U odnosu na svijet, njihove priče su beznačajne. Da svijet želi učiniti nešto radikalno u BiH, oni bi to uradili u roku od 24 sata, bez ikakvih problema. I to se čak može dogoditi – upozorava Šoja.

Ističe da bi, na Dodikovom mjestu, izašao sa imenima svojih kadrova koje planira postaviti za ministre u Savjetu ministara BiH. To bi, kako smatra Šoja, trebala biti tri najjača imena u moralnom i intelektualnom pogledu, odnosno osobe koje imaju autoritet i znanje, i kojima se ne može ništa prigovoriti niti osporiti njihovo znanje.

Apsurd

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže da je Dodikova najava pomalo iznenađujuća, ali i pravno zanimljiva. On ističe da razumije zašto je Dodik to rekao jer je sasvim logično da bi vlast u datim okolnostima i demokratskim društvima trebala koncipirati volju izbornih pobjednika.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Krstan Simić

Međutim, s obzirom na to da je BiH vrlo komplikovana i veoma složena država, Simić ističe da je teško u ovom momentu naći pravni osnov na koji bi se parlament i predstavnici vlasti iz Srpske mogli pozvati, kada je u pitanju ono što je Dodik najavio.

– Kontramjera koja se najavljuje kao mogući odgovor na korake federalnih i određenih stranaka iz Srpske, ako eventualno zajedno uđu u vlast, na izvjestan način je potvrda jednog drugog apsurda. Stavili biste van snage one mjere i odluke, te suspendovali rad onih institucija koje su, takođe, vanustavno nametnute od strane visokog predstavnika. Dakle, imamo određene odluke visokog predstavnika na osnovu kojih su uspostavljene određene institucije, koje djeluju godinama. I, sada bi se odjednom suspendovao rad tih institucija – ističe Simić.

Nezavisnost

Dodaje da bi, ako bi Dodik zaista učinio to što je najavio, to dovelo do najveće krize koja postoji u BiH. Takođe, kako tvrdi Simić, moglo bi se smatrati da tog momenta Srpska postaje nezavisna i da počinje funkcionisati na način da nema PDV i sistem finansiranja. S druge strane, morale bi da se suspenduju odluke Suda BiH i sudski postupci koji se vode.

– A, pogotovo bi se pokrenulo pitanje da li mogu niži organi vlasti suspendovati odluke i zakone viših institucija. Mislim da bi se stvorila jedna jako složena situacija. Nadam se da se to neće desiti i da će prevladati razum – ističe Simić.

On dodaje da u slučaju kada bi parlament Srpske donio takvu odluku i ona se onda pokušala realizovati, to imalo posljedice ne samo po odnose u BiH već bi imalo i određene indikacije kod međunarodne zajednice, ali i negativno uticala na stabilnost cijelog regiona.

– To je krupna odluka i čovjeka, ako ozbiljno razmišlja, uhvati strah od posljedica jedne takve odluke – zaključuje Simić.