Svijet

“ILI ĆEMO SE UJEDINITI, ILI BITI SLOMLJENI” Kina i Rusija razmijenile otpužbe zbog pandemije

Na sastanku Saveta bezbjednosti UN Kina, SAD i Rusija optužile su jedna drugu da su politizovale pandemiju korona virusa i loše odgovorile na nju.

“ILI ĆEMO SE UJEDINITI, ILI BITI SLOMLJENI” Kina i Rusija razmijenile otpužbe zbog pandemije
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji istakao je značaj multilateralizma UN i ukazao na neke zemlje, kao što su SAD, koje su odlučile da odbace ideju da vakcinu protiv korona virusa učine globalnim javnim dobrom dostupnim ljudima širom svijeta.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da pandemija i zajednička nesreća koju je ona izazvala nisu umanjile razlike između država, već su ih, naprotiv, istakle, prenosi Asošijeted pres.

Ambasadorka SAD pri UN Keli Kraft je rekla da neki predstavnici “traće ovu priliku u političke svrhe”.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izjavio da je svijet nije uspio da sarađuje u suzbijanju pandemije KOVID-19 i da se boji najgoreg, ukoliko je njegov odgovor na klimatsku krizu pođednako loš.

Gutereš je pred Savetom bezbednosti UN izjavio da korona virus trenutno predstavlja pretnju broj jedan u svijetu.

On je za neuspjeh međunarodne zajednice okrivio nedostatak globalne spremnosti, saradnje i solidarnosti.

Pozvao je na globalnu saradnju među nacijama, svjetskim i regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, trgovinskim savezima i drugim akterima.

– Nemamo izbora. Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podelama i haosom – upozorio je Gutereš.