Politika

Ili novi zakoni ili povlačenje srpskih političara: Da li je na pomolu nova BLOKADA INSTITUCIJA BiH

Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Srpske da se pristupi usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, srpski predstavnici bi trebalo da se povuku iz rada institucija BiH.

Predstavnički dom BiH
FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Ovo je jedan od zaključaka koji je usvojen na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je bila posvećena najnovijim potezima Ustavnog suda BiH koji je brisanjem člana 39. omogućio održavanje sjednica Suda bez obzira da li na njima ima ili nema sudija iz Srpske.

Parlament Srpske je prekjuče jednim od zaključaka od svih predstavnika RS u institucijama BiH zatražio da iniciraju postupak donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanja organizacije Ustavnog suda, postupaka pred tim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka.

Zaključci kao mrtvo slovo na papiru

Takođe ih je obavezao da iniciraju postupak donošenja zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira NSRS.

Narodna skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovi zaključci nisu sporni, ali je sporno to što ovo nije prvi put da NSRS donese neki zaključak koji se kasnije ne sprovodi.

Od vraćanja nadležnosti koje su sa Srpske prenesene na BiH u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, preko odbacivanja zakona koja su nametali visoki predstavnici, pa do vraćanja na izvorni Dejton. Sve su ovo zaključci koji su usvajani u parlamentu Srpske unazad nekoliko godina, a koji do sada nisu sprovedeni.

Podsjetimo samo da je na posebnoj sjednici NSRS koja je održana u februaru 2020. godine usvojeno niz zaključaka među kojima i onaj da parlament Srpske obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izbora domaćih sudija i njegovog stupanja na snagu, kao i do poništenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u RS.

Zakoni već jednom dogovoreni

Niti su strane sudije otišle, niti je poništena odluka Ustavnog suda BiH u vezi poljoprivrednog zemljišta, niti su predstavnici Srpske prestali donositi odluke u organima BiH.

Poslanica PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić, ističe da je stvar ozbiljna jer je trenutni način rada Ustavnog suda BiH protiv interesa Srpske.

FOTO: PDP
FOTO: PDP
Mira Pekić

Ona očekuje od političara koji čine vladajuću većinu na nivou BiH da predlože navedene zakone koji se navode u zaključku NSRS.

Pekićeva podsjeća da su zakoni o Ustavnom sudu i izboru sudija već jednom bili dogovoreni, ali na kraju nije ispoštovano sve ono što su se političke partije iz Srpske dogovorile.

Pročitajte još

– Ostaje nam da sačekamo i vidimo šta će se desiti. Opozicija je uvijek poštovala i poštuje interese Srpske. Ostaje da vidimo šta će da uradi vladajuća većina iz Srpske. Kada budu predlagali zakone očekujemo da političke stranke koje su sa njima u većini na nivou BiH i koje s njima dogovaraju sva moguća imenovanja, budžete, trošenje budžetskog novca, kupovine raznih zgrada, isto tako podrže ove zakone. Ne može biti jedan aršin kada se dogovara imenovanje, a drugi aršin kada se dogovara usvajanje zakona koji su u ovom slučaju u interesu Srpske – zaključuje Pekićeva.

Uslovljeno povlačenje iz institucija BiH

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Kojić, poručuje da treba poštovati zaključke NSRS, te da ne vjeruje da će neko od srpskih predstavnika da ih ignoriše.

– Ukoliko ne dođe do usvajanja navedenih zakona za sebe mogu da garantujem da ću se povući iz institucija BiH, a vjerujem da će tako da urade i ostali poslanici iz Srpske. Bitno je da se na dnevni red Parlamentarne skupštine BiH stavi razmatranje pomenuta dva zakona – kaže Kojić za Srpskainfo.

Dodaje da NSRS nije izmislila ništa novo niti je uslovila Parlamentarnu skupštinu BiH, već je to ustavna obaveza koja je trebala odavno da se realizuje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije