Društvo

Ima li iko da mu je ova godina bila dobra: Novinari, poljoprivrednici, poslodavci, sindikalci JEDVA ČEKAJU DA PROĐE 2023.

Godinu koja je na izmaku obilježili su brojni problemi, za koje rješenja nisu pronađena. Tako 2023. ocjenjuju predstavnici poslovne zajednice, sindikalci, penzioneri, mladi i mnogi drugi.

građani prelaze pješački pelaz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Recimo, novinari, ali i lideri poljoprivrednika, kažu da ima godina za koje je bolje da se nisu ni dogodile, a jedna od njih je i ova koju ispraćamo.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, poručuje da se u 2023. ništa značajno nije dešavalo što se tiče poslovnog ambijenta.

-Imali smo velika očekivanja od novih vlasti da nešto urade, u smislu rasterećenja privrede, liberalizacije tržišta rada i tako dalje. Nažalost, nismo tu napravili neke dobre rezultate. Globalno gledajući, inflacija na domaćem terenu se smiruje, ali već imamo indikatore da Evropa ulazi u recesiju i to će sigurno uticati i na našu privredu. Već u nekim segmentima nedostaje posla, smanjene su narudžbe – kaže Smailbegović, te kao probleme nabraja i pad izvoza, nedostatak radne snage itd.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, kaže da novinari ovu godinu neće pamtiti ni po čemu dobrom.

Mediji novinari televizija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RINGIER

Novinari sve siromašniji

Obilježio ju je sve veći broj takozvanih slap tužbi prema novinarima. Pritom, novinari su sve siromašniji. Posebno ćemo je pamtiti po ponovnoj kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj. Bolje bi bilo da je što prije zaboravimo i da se ne ponovi – ističe Divković.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, nabrojao je brojne nedaće koje su ovaj sektor pogodile u godini na izmaku.

Ima godina kada mi seljaci kažemo da je bolje da se nisu dogodile, a takva je, između ostalih, i ova 2023. Naročito se to odnosi na klimatske promjene i vremenske nepogode, te poremećaj tržišta poljoprivrednih proizvoda – od ekstremno niskih otkupnih cijena, do ekstremno visokih, sa izrazito visokim inputima u toku proljeća – navodi Marinković.

Nabraja da su ih u proljeće pogodili mrazevi, a uslijedili su olujni vjetrovi. Desetkovala im je, dodaje, proizvodnju afrička kuga svinja, a onda je došlo i do poremećaja cijena koje su “otišle u nebesa”.

-Sve u svemu, ova godina nije za pohvalu. Ostavljamo je iza sebe u nadi da će 2024. niti koliko-toliko normalnija. Jasno je da su to samo dobre želje – navodi Marinković za Nezavisne novine.

Pročitajte još

“Bila je ovo jako loša godina”

Riječi hvale o 2023. nemaju ni sindikalci.

-Bila je ovo jako loša godina. Najniža plata bila je 700, a sindikalna potrošačka korpa dostigla je oko 2.200 KM. U privredi i dalje nemamo potpisane kolektivne ugovore. Za radnike je 2023. bila još lošija nego što su bile one prethodne – kaže Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske.

A Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da se činilo da je ovoj populaciji godina počelo dobro, ali je završila loše. Imali su, podsjeća, dva usklađivanja penzija, prvo redovno, a onda i vanredno. Redovno usklađivanje iznosilo je ukupno 16,15 odsto, što je na prvi pogled bilo ohrabrujuće, ali – rast cijena nije zaustavljen. Potom dolazi do vanrednog usklađivanja, što ukupno iznosi 20,15 odsto.

-Na prvi pogled, impozantan procenat. Međutim, ono što Vlada nije bila u stanju da obuzda jeste inflacija, odnosno rast cijena prvenstveno osnovnih životnih namirnica, za šta se i izdvaja najveći dio naše penzije. Oba usklađivanja, odnosno povećanja penzije su se istopila – kaže Mehić.

Naljutilo je penzionere i to što oni nisu obuhvaćeni odlukom Vlade FBiH da budžetski korisnici dobiju 2.500 maraka jednokratne pomoći.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu