Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“IMA SE ZA PLAĆANJE NERADA FUNKCIONERA” Poslanici raspravljaju o uvođenju besplatnih udžbenika u osnovne škole

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Inicijativa da se osnovcima u Republici Srpskoj obezbijede besplatni udžbenici značajna je za sve građane, a njeni potpisnici smatraju da je od interesa za Srpsku da se ulaže u znanje onih koji su budućnost Republike, rekao je večeras pred poslanicima Narodne skupštine RS jedan od pokretača ove inicijative Duško Tadić tokom rasprave o prijedlogu zaključaka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS.

On je istakao da je cilj ove inicijative da se podrži porodica koja je stub svakog društva i države. Dodao je da ova inicijativa ne treba da dovodi do podjela građana na bogate i siromašne, na ljude koji žive u gradu ili selu, ili bilo kog drugog oblika podjela. Tadić je pojasnio da su u samo sedam dana prikupili 4.600 potpisa građana koji podržavaju ovu inicijativu.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić kazala je tokom skupštinske rasprave da Vlada RS smatra da je ovo pitanje o kojem svi trebaju da raspravljaju. Ona je podsjetila da Vlada RS godišnje izdvaja oko milion maraka za besplatne udžbenike za učenike 1 i 2 razreda osnovnih škola, te za odlične učenike višečlanih porodica od trećeg do devetog razreda.

-Takođe, lokalne zajednice po različitim osnovama obezbjeđuju besplatne udžbenike za djecu iz osnovnih škola, bez obzira da li se radilo o kategorijama djece višečlanih porodica, djece koje ostvaruju prava po pitanju boračkih kategorija ili socijalne politike. Bez namjere da dijelimo djecu po bilo kom osnovu smatramo da je prioritet da se obezbjede knjige za djecu kojoj je to napotrebnije – istakla je Trivićeva. Ona je istakla da je budžetom za ovu godinu planirano 980.000 KM za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, a za besplatne udžbenike za sve osnovce bilo bi potrebno obezbijediti dodatnih 11 miliona KM.

Poslanik PDP Draško Stanivuković rekao je da mu je degutantno slušati priču kako nema novca, jer “novca nikada nema za prave stvari”.

– Pet miliona maraka se daje za bijeli hljeb, što znači da se plaćaju funkcioneri koji su nekada ovdje sjedili i sada nemaju posla, pa se plaćaju šest mejseci zato što nemaju posla. Za to ima para, a nema za besplatne udžbenike – kazao je Stanivuković. On je dodao da se za taj novac, koji se izdvaja za bijeli hljeb, može izgraditi jedna osnovna ili srednja škola, ili pak muzej.

– Novca ima. Laž je je da ga nema, samo je pitanje kako se raspoređuje. Pa, 47 miliona maraka  je dato za skupocjene automobile funkcionera u BiH. Znate li vi koliko je to novca. Uvijek ćemo prije ispuniti hirove funkcionera nego običnih građana, a da nema njih, ni mi danas ne bi bili ovdje – istakao je Stanivuković.

On je još dodao da ne razumije kako se može reći da je puno 11 miliona godišnje izdvojiti za besplatne udžbenike, a nije mnogo davati godišnje pet miliona maraka za ugostiteljski servis RS ( za reprezentacije visokih funkcionera).

-Veliko bravo za ovu inicijativu. Problem je gospodine Tadiću što vam ovdje danas objašnjavaju da je vaš čukundeda jeo čokoladu, pa vama sad to ne treba – kazao je Stanivuković, te pozvao poslanike da glasaju za ovu inicijativu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO