Kolumne

Čiji su besplatni udžbenici?

U Banjaluci se prethodnih dana često moglo čuti „obezbijedili smo besplatne udžbenike za osnovce“ iz raznih usta.

Čiji su besplatni udžbenici?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

S jedne strane, Grad Banjaluka se obavezao da će u narednoj školskoj godini finansirati za svoje osnovce knjige. Dan kasnije Vlada RS je obećala da će pored udžbenika koje plaća za prva dva razreda to uraditi i za đake trećeg i četvrtog razreda. Obje odluke su dobre za roditelje, koji u najvećem broju slučajeva neće morati razmišljati kako će nabaviti udžbenike za svoju djecu.

Problem nije što su đaci dobili tu olakšicu, već je problem trenutak kada su odluke donesene.

Ovo pitanje je u veoma kratkom roku, od nečega što se godinama ignorisalo, postalo predmet otimanja ili bolje reći trka sa motom „moja je zasluga“ što će se roditeljima finansijski olakšati priprema školaraca za iduću školsku godinu.

Ranijih godina ova mogućnost se uglavnom ignorisala, iako sama ideja nije nova. Zato ide i pitanje, zašto sada djeca dobijaju besplatne udžbenike!? Odgovor je jednostavan,; ovo pitanje je kao sve ostalo u našem društvu politizovano, jer je svaka politička frakcija besplatne udžbenike koristila za svoje potrebe.

Inicijativu za besplatne udžbenike pokrenuo je Banjalučanin Duško Tadić, a taj napor su podržali građani svojim potpisima koji su išli uz inicijativu.

Ona je došla i do Narodne skupštine RS, koja ju je 2019. godine i prihvatila uz zaključak u kojim je konstatovano da je „uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku“.

Pročitajte još

Svi su bili sretni zbog te odluke NSRS, podnosioci inicijative, roditelji ali i oni koji su je prihvatili. Ova zadnja grupa je posebno bila glasna. Sami sebe su tapšali po ramenima i hvalili se „kako je donesena odluka koja će poboljšati uslove u obrazovnom sistemu“, a „roditelji će dobiti pomoć kod spremanja djece za školu“.

Međutim, radost nije dugo trajala. Ubrzo je uslijedio hladan tuš u vidu nekoliko riječi – za besplatne udžbenike nemamo para. Kako su tada izrečene te riječi, tako su one konstantno i ponavljane, sve do prije nekoliko dana, kada je došlo do iznenadne promjene.

Naime, prvo je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao da će Grad Banjaluka finasirati nabavku udžbenika za svoje osnovce čime će oni imati besplatne knjige u idućoj školskoj godini. Idući dan je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla da će Vlada RS za sve osnovce do petog razreda to isto učiniti. Kako je sada to moguće? Zašto se odmah nije krenulo sa postepenom primjenom? Očigledno je da sada tako nešto može biti sprovedeno. Šta se to promjenilo, pa najednom ima novca da dio osnovaca dobije besplatne udžbenike?

Odgovor možda leži u vremenu kada su odluke pale. Sve više se stiče utisak da nedostatak sredstava i nije bio glavni problem, već nedostatak interesa ili volje onih koji upravljaju društvom u kojem živimo.

Možda je glavni motivator za ovu odluku Vlade RS  bio potez gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, koji je važi za njihovog najžešćeg kritičara.

Sada se građani pitaju da li je kod ove odluke Vlade RS na prvom mjestu bila briga o đacima ili je možda bilo bitnije da politički protivnik ne odnese pobjedu, jer je ispunio obećanje dato građanima Banjaluke.

Ako je to slučaj, ako je to potrebno, da bi se neke stvari promijenile na bolje za građane RS, onda bi možda gradonačelnik Stanivuković trebao realizovati nešto slično. Pored djece, u najosjetljivije kategorije spadaju penzioneri, pa evo i prijedloga za sljedeći projekat.

Grad  bi mogao da subvencioniše račune za potrošenu električnu energiju penzionera sa najmanjim primanjima. Pošto je očigledno sve postalo trka, u kojoj se želi pokazati da „mi možemo više dati građanima, od ovih drugih“, onda bi u ovom takmičenju pobjednici bili oni koju to najviše zaslužuju – penzioneri.

Ako je suditi prema dosadašnjim događajima, samo dan nakon što bi Stanivuković objavio da su sredstva za ove namjene u budžetu grada Banjaluka spremna, došlo bi i do reakcije sa republičkog nivoa. Sigurno bi ekspresno odlučili da Vlada RS to isto uradi u svim lokalnim zajednicama.

Kada se političari svađaju oko zasluga, onda neka se bar malo olakšao život onih koji su na svojim leđima iznijeli ovo društvo.

Prihvati notifikacije