Banjaluka

"Imaćemo brigu manje" Besplatni udžbenici predstavljaju VELIKU OLAKŠICU banjalučkim roditeljima

Roditelji banjalučkih osnovaca ni ove godine neće morati kupovati udžbenike, jer će učenicima od petog do devetog razreda knjige obezbijediti grad.

đaci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je mjera koju Banjaluka sprovodi od 2021. godine na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, dok osnovcima od prvog do četvrtog razreda širom Srpske udžbenike obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.

Kako su naveli iz Gradske uprave, već su pokrenute sve neophodne procedure za realizaciju ugovora za isporuku udžbenika za školsku 2024/2025. godinu.

– Uz ovu dobru praksu grada, biće nastavljena i praksa da se kompleti očuvanih korištenih udžbenika proslijede učenicima iz drugih opština i gradova Republike Srpske – istakli su iz Gradske uprave.

S tim u vezi, Odjeljenje za društvene djelatnosti u saradnji sa banjalučkim školama radiće tokom narednog mjeseca na prikupljanju i kompletiranju korištenih udžbenika, a opštinama i gradovima biće upućen dopis za dostavljanje informacija o broju potrebnih udžbenika.

– Grad je i za tekuću školsku godinu obezbijedio besplatne udžbenike za više od 8.000 osnovaca. Uz udžbenike, Banjaluka je dobila i novu školu u naselju Ada, koja je prva škola izgrađena u našem gradu nakon 22 godine – izjavili su iz Gradske uprave.

Vijest da će dobiti besplatne udžbenike obradovala je roditelje koji ističu kako svaki polazak u školu prazni kućne budžete.

– Početak nove školske godine znači i kupovinu toplije odjeće i obuće, pa za opremanje dva školarca nerijetko ode i cijela plata. Dobijanjem udžbenika imaćemo brigu manje – rekao je Bojan Mitić čiji sin pohađa sedmi razred.

Majka djevojčice Aleksandra Stojaković rekla je kako je škola jedan od osnovnih temelja dobrog društva zbog čega je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost. Ona je istakla da svaka podrška roditeljima dobro dođe.

Pročitajte još

– U današnje vrijeme kada je inflacija velika, olakšica je dobiti besplatne udžbenike kao pomoć od grada – istakla je Stojakovićeva.

Veseli karava

Grad je prošle godine podijelio više od 3.000 kompleta udžbenika u 20 lokalnih zajednica Srpske.

Zahvaljujući odgovornim učenicima banjalučkih škola, koji su tokom protekle godine sačuvali udžbenike, učenici od petog do devetog razreda iz opština: Brod, Šamac, Vukosavlje, Modriča, Osmaci, Bratunac, Ugljevik, Istočna Ilidža, Čajniče,  Han Pijesak, Krupa na Uni, Srbac, Kupres, Ljubinje, Bileća, Čelinac, Kotor Varoš, Teslić, Kneževo i Oštra Luka, dobili su na poklon komplete očuvanih udžbenika koji su prikupljeni iz 26 osnovnih škola sa područja grada, prenosi Glas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu