Sudbine

Imaju samo jednu skromnu želju: Braća Danijel i Jovica sa Kosova čuvaju stoku i sami kopaju kanale za vodu

Danijel (12) i Jovica (14) Miljković su braća i najbolji drugovi koji žive u selu Grizime nadomak Kosovske Kamenice.

Imaju samo jednu skromnu želju: Braća Danijel i Jovica sa Kosova čuvaju stoku i sami kopaju kanale za vodu
FOTO: HUMANITARNA ORGANIZACIJA KOSOVSKO POMORAVLJE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Uprkos tome što im dani prolaze u seoskim poslovima i čuvanju stoke, ova dva dječaka su nasmijana i srećna, jer za igru imaju barem jedan drugog, prenosi Blic.

Prije dvije godine ostali su bez oca, a u kući žive sa još 11 članova porodice. Sve poljoprivredne i stočarske poslove su brzo savladali, zajedno sa bratom Dejanom pomažu majci, brinu o porodici i žele da ostanu na svom imanju, a kada ih je ekipa humanitarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje” posjetila pronašla ih je na brdu iznad kuće kako kopaju mali kanal.

Nije to bio dio igre, već rutina koju dječaci ponavljaju nekoliko puta nedeljno, kako bi povezali cijevi i sproveli vodu za kupanje i pranje veša do kuće.

– Ja bih volio bicikl, i on isto – govori jedan od dječaka pokazujući na svog brata, kada su ga pitali šta mu je najveća želja.

Ovi skromni dječaci, dvojica su od svega nekoliko djece u selu, a razlog tome su loši uslovi i nedostatak puta koji su natjerali brojne porodice koje su decenijama živjele u ovom selu, da napuste svoje domove i odsele se na neko drugo mjesto. Tome je doprinio i kosovski sukob, pa su sada kuće u ovom selu prazne, oronule i zarasle u korov.

Prihvati notifikacije