Politika

"Imamo dva mjeseca da pronađemo rješenje" Lajčak optimističan u vezi registarskih tablica na Kosmetu

Specijani izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prišitne Miroslav Lajčak izjavio je danas da su ostala još dva mjeseca za pronalaženje rješenja za pitanje registarskih tablica.

"Imamo dva mjeseca da pronađemo rješenje" Lajčak optimističan u vezi registarskih tablica na Kosmetu
FOTO: RTRS/YOUTUBE SCREENSHOT

Lajčak je naveo da vjeruje da će rješenje biti pronađeno kao što je pronađeno i ono za lične karte, dodajući da su neke ideje predložili partnerima.

Na pitanje da li je rok od dva mjeseca potvrdila i Priština, specijalni izaslanik EU je rekao: “Da, naravno”.

– Kampanja registracije počinje 1. septembra i treba da traje dva mjeseca. Ne očekujem nikakvu dramu 1. septembra. Ne postoji razlog za to. Imamo taj rok od dva mjeseca da pronademo rješenje, kao što smo pronašli u vezi ličnih karata – naveo je Lajčak i dodao da mora da bude optimista.

Na pitanje novinara Euronews Srbija o rješenju za registarske tablice i navodima predsjednika Aleksandra Vučića da nije optimističan da će se ponaći do 1. septembra, Lajčak je rekao da ne misli da bi rješenje trebalo tražiti do tog datuma.

Pročitajte još

– Odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva mjeseca da nađemo rješenje. I već smo u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsjednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu. Bili smo u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica imamo barem dva mjeseca za rješavanje, vjerujem da ćemo naći rješenje – rekao je Lajčak koji prisustvuje strateškom forumu na Bledu.

Na pitanje kako vidi rešenje za tablice Lajčak je rekao da ne želi da ulazi u detalje.

– Posebno zbog toga što smo mi predložili i neke ideje našim partnerima. Tako da ne bi bilo dobro da sada izađem javno – rekao je Lajčak.

Lajčak je podsetio da su prvi razgovor izmedu dvojice lidera imali prije dvije nedjelje u Briselu na tu temu i da se tada pokazalo da oni mogu da razgovaraju iako se ne slažu po mnogim pitanjima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije