Politika

“Imamo plan i ostvarićemo ga” Eskobar poručuje da je u BiH korupcija veći problem od etnonacionalizma

Uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put, izjavio je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u odboru američkog Senata.

“Imamo plan i ostvarićemo ga” Eskobar poručuje da je u BiH korupcija veći problem  od etnonacionalizma
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Eskobar je poručio da je “vizija SAD za zapadni Balkan da je to region u Evropi, blizak NATO i protkan regionalnim integracijama”.

– Mi smatramo da svaka država ovog regiona treba biti u Evropskoj uniji i NATO. Oni koji još nisu za to, trebaju gajiti bliže odnose s tom alijansom. Srbija je dramatično pojačala svoje veze s NATO – istakao je Eskobar.

Specijalni izaslanik za zapadni Balkan naveo je i da SAD podržavaju i projekat Otvoreni Balkan.

Istakao je i da SAD “vrlo agresivno” zastupaju ove pozicije.

Osvrćući se na stanje situacije u BiH on je, odgovarajući na senatorsko pitanje šta još i više SAD mogu uraditi, Eskobar je istakao da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je “jako težak akter”, nije jedini problem.

– Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stopu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija. Mi se borimo da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji, da se Srbi vrate u institucije – rekao je Eskobar.

Pročitajte još

Eskobar se požalio da proces integrisanja BiH u EU ide sporo. S jedne strane je to zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da provode neophodne reforme.

Eskobar je i stava da su neophodne postepene promjene Ustava BiH, da se Izborni zakon treba promijeniti i SAD će na tome nastaviti da radi.

Upitan “šta je pošlo po zlu”, te “zašto nismo otišli dalje od Dejtona”, Eskobar je istakao da je ključni problem – korupcija.

– Ona je zarobila BiH i ima užasne posljedice. Ne samo kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. Međutim, uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put – rekao je on za Politički.ba.

Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promijeni.

– Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga – istakao je Eskobar.

Prihvati notifikacije