Politika

"Imamo pravo da tražimo izvještaj" Reakcije poslanika na odgovor Valentina Incka

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da iz Narodne skupštine RS nije dobio poziv da joj se obrati, ali da ionako nije obavezan da podnosi izvještaj o svom radu. Poslanici ne misle tako.

"Imamo pravo da tražimo izvještaj" Reakcije poslanika na odgovor Valentina Incka
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Narodna skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH da sačini Izvještaj o radu za period 1995-2020 godina i da ga u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini na razmatranje, glasi jedan od zaključaka koje je parlament usvojio na sednici održanoj 17. februara.

Incko je u intervjuu za Srpskainfo rekao da je iz medija saznao da su ga pozvali da podnese izvještaj o svom radu, ali da nisu poslali pozivno pismo.

FOTO: OHR
FOTO: OHR

– Da pojasnim: nemam problem sa obraćanjem Narodnoj skupštini RS. Međutim, nemam obavezu da podnosim izvještaje NSRS. Izvještavam Savjet bezbjednosti UN o napretku postignutom u implementaciji Mirovnog sporazuma i moji izvještaji su dostupni putem UN-ovog sistema i na veb stranici moje kancelarije. Ukratko, ja izvještavam o situaciji u zemlji, a ne o svom radu – rekao je Incko.

Međutim, predsjednik Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS, Igor Žunić, smatra da Narodna skupština i visoki predstavnik očigledno ne govore o istoj vrsti izvještaja.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Igor Žunić

– Ne znam kako on tumači Aneks 10, gdje je tačno definisano da je njegova potreba i zadatak da periodično izvještava UN, EU, SAD, Rusiju… ali i sve ostale zainteresovane vlade i strane. Kada kažemo strane, Republika Srpska je strana. U Aneksu 10 je definisano da visoki predstavnik treba da se obrati ovim stranama o kojima sam govorio, u vezi sa zadacima određenim u sporazumu. A njegovi zadaci su bili da olakša prevazilaženje teškoća, da učestvuje na sastancima organizacija, donatora, da daje smjernice, prima izvještaje od komisije, da nadgleda sprovođenje mira… On ne podnosi takvu vrstu izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, već podnosi jedan politički izvještaj. Mi tražimo da, po osnovu Aneksa 10, dođe u Narodnu skupštinu i podnese izvještaj onako kako stoji u njegovim zadacima i na osnovu onoga što mu je strana, Republika Srpska, dala kao zadatak – kaže Žunić za Srpskainfo.

Pročitajte još

Predsjednik Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić kaže da NSRS ostaje pri svojim zaključcima, a da visoki predstavnik „negirajući te zaključke, negira i Republiku Srpsku i BiH“.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Kostadin Vasić

– Zar je Incko još u BiH? Ako je htio da sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, imao je priliku za to. Zašto ga nije sprovodio u Mostaru, kada tamo nije bilo izbora i kada je prekršen Ustav? Zašto nije pomogao u formiranju Vlade FBiH? Ne znam šta piše u izvještajima SB UN kada ništa nije radio pet godina. Njegovi izvještaji su stereotipni, fingirani, u svakom od njih kriva je Srpska, Milorad Dodik je uvijek kriv za to što BiH stoji u mjestu… Onda se postavlja pitanje svrhe postojanja OHR i visokog predstavnika lično. Mi stojimo pri svojim zaključcima, neka on i SB UN rade sve što misle da treba, ali RS će sprovoditi svoje zaključke, zakone, svoj Ustav. A što se njih time, mogu slobodno da odu. Mogu i da ostanu, ali nemaju više nikakve svrhe. Onaj ko ih plaća neka razmisli da li treba više da ih plaća u BiH – kaže Vasić.

Bundalo: Stvari su otišle predaleko

Predsjednik Kluba poslanika PDP Perica Bundalo smatra da je nesuvislo obrazloženje Valentina Incka da nije dobio poziv iz Narodne skupštine, budući da je vrlo dobro pratio rad parlamenta, zna kakvi su zaključci i o svemu je na taj način bio obaviješten.

– Tumačiti Aneks 10 koji se odnosi na to sasvim je jednostavno. On podrazumijeva da vlade zainteresovanih strana mogu da zatraže izvještaj. Međutim, stvari su u prethodnih 20 i više godina otišle toliko daleko da je bilo unaprijed za očekivati da izvještaj neće biti podnesen ni ovaj put i da će, s tog aspekta, posebna sjednica Narodne skupštine biti beze efekta – kaže Bundalo za Srpskainfo.