Svijet

“IMAO JE DUGOTRAJNI KOVID” Prije dva mjeseca bio na intezivnoj njezi, sada preminuo od posljedica virusa

Muškarac (47), pacijent iz Blekpula koji je otpušten sa intenzivne njege prije samo dva mjeseca nakon što je preživio 60-dnevnu borbu sa korona virusom, preminuo je od posljedica dugotrajnog kovida.

“IMAO JE DUGOTRAJNI KOVID” Prije dva mjeseca bio na intezivnoj njezi, sada preminuo od posljedica virusa
FOTO: ROB ENGELAAR/EPA

Inženjer svemirskih letjelica Roehl Ribaja primljen je u bolnicu “Viktorija” 29. maja gdje je proveo dva mjeseca na intenzivnoj njezi, od čega 48 dana na respiratoru.

Doktori i medicinske sestre su slavili kada je napustio bolnicu u julu jer je on bio jedini preostali pacijent iz prvog talasa epidemije.

– Bio sam siguran da ću umrijeti. Kako uopšte možete zahvaliti ljudima koji su vam spasili život? – rekao je tada za britanske medije.

Ipak, on je preminuo prošlog četvrtka, a njegova udovica, inače medicinska sestra Strela Ricio-Ribeja otkrila je da se on zapravo “nikada nije oporavio” od dugoročnih efekata korona virusa o kojima se malo priča.

On je u četvrtak doživeo srčani zastoj, upao u dvodnevnu komu i preminuo.

– Nikada više nije bio isti. Borio se za svaki dah. Slušajte nadležne i poštujte mjere kako bismo zaustavili ovaj virus. Prerano je otišao. Ne želim da više iko umre – istakla je nesrećna žena.

Njihov bliski prijatelj Mark Delabajan rekao je da je porodica u šoku.

– Imao je dugotrajni kovid. Disanje mu više nikada nije bilo isto i nije mogao da se popne uz stepenice. Nekoliko puta su ga vraćali u bolnicu – rekao je i dodao da je uzrok smrti srčani zastoj, a ujedno je patio i od plućne fibroze koja je nastala kao posljedica respiratora, prenosi Telegraf.