Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Imao je tri godine kada su roditelji stradali: Spasao ga je PLAČ, a sad za njega počinje NOV ŽIVOT

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Petogodišnji Srećko iz Poljne kod Trstenika, kojem su roditelji Časlav i Slađana Anđelković, prije dvije godine nađeni mrtvi u bunaru u susjednom selu, pronašao je usvojitelje. Kako smo saznali, dječak je trenutno u u periodu privikavanja sa novom porodicom, koji će trajati nekoliko mjeseci.

Saznali smo i da se dugo radilo na ovom predmetu, kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

Petogodišnji dječak je prošle godine ušao u tzv. listing za usvojenje u kojem je bilo desetak porodica, piše Blic.

Ali sam postupak usvajanja tekao je sporo jer skoro da nije bilo zainteresovanih. Želja Centra za socijalni rad u Trsteniku, koji ne žele da komentarišu postupak usvojenja maloljetnika, bila je da dečak bude što bliže rodnom selu i rodbini.

– Cijeli postupak vođen je vrlo pažljivo i u skladu sa strogim pravilima službe. Potencijalni usvojitelji su kvalitetan bračni par. Pokazali su obostrano da mogu da se uklope – kaže izvor upoznat u slučaj.

Slađanu (50) i Časlava (57) smrt je zadesila u bunaru dubokom šest metara. Tragedija se dogodila 8. decembra 2018, a tijela su se nekoliko dana nalazila u bunaru. Obdukcija Slađane i Časlava Anđelkovića pokazala je da je smrt nesrećnih supružnika nastala usljed utapanja.

Četiri dana Srećko je bio sam u kući, i plakao

Skoro četiri dana, Srećko je bio sam u kući i plakao, sve dok dječije jauke nisu čule komšije.

Miroslav Nićiforović, brat pokojnog Časlava ispričao je da je mališan preživio jedući hljeb, u hladnoj kući, zamotan u ćebence.

Prava je sreća što, iako je bila zima, temperature nisu bile ispod nule. A misterija je kako je dijete uspjelo da samo, bez ičije pomoći, preživi četiri dana. Rekao je ljekarima da je jeo hljeb i sve drugo šta je zatekao u kući.

Spasao ga je plač.

Društvo mu je sve vreme pravila i jedna mačka, koja mu je svojom toplotom sasvim moguće i spasila život.

– On jeste mali, ali je svjestan da mame i tate nema. Niko nema srca da mu kaže da je ostao sam na svijetu. On još uvijek ne zna da su mrtvi, ali primjećuje da se desilo nešto strašno – rekao je tada izvor blizak porodici Anđelković.

– Mještani Poljne su užasnuti tim detaljem. Priča se da su, izgleda, ubijeni. Svašta se pominje, te krali su kupus, pa ih je neko uhvatio, te da su bježali od nekog, pa upali.. Međutim, postoji mogućnost da smrt nije bila slučajna, ali niko nema zvaničnu potvrdu. Zima je, pa sada slabije viđamo njihove rođake. Mali Srećko se nalazi u hraniteljskoj porodici u Trsteniku, viđali su ga ljudi. Divna žena iz Trstenika brine o njemu. Međutim, on će kratko biti kod njih. Centar za socijalni rad će odlučivati šta dalje s njim kad stignu svi rezultati – ispričala je ranije jedna mještanka i dodala da je natužnije to što mali Srećko non-stop pominje roditelje.

Nije mu odmah predočeno šta se dogodilo. U prvim danima po tragediji dozivao je roditelje. Prvo se vršila procjena podobnosti rođaka, kako bi neko od njih preuzeo dječaka, ali oporavio se ubrzo kod hranitelja.

Inače, dječak nije prisustvovao sahrani jer je bilo procjenjeno da bi bilo bolje za njega da ne bude na posljednjem ispraćaju roditelja.

– Dječak se dobro adaptirao u novoj (hraniteljskoj) porodici. Nastavio je da ide u vrtić. I za sada je sve u redu. Plan nam je da mu pronađemo usvojitelje. Ali to je proces koji traže vreme kako bi se izabrali najbolji – rekao je ranije Dragojlo Minić direktor trsteničkog Centra za socijalni rad.

Direktor je par mjeseci kasnije naveo da je centar u stalnom kontaktu s predškolskom ustanovom koju Srećko pohađa, ali i sa njegovim hraniteljima.

Anđelkovići čekali dijete godinama

Kako je izvor ispričao u decembru 2018,, Časlav i Slađana Anđelković neko vrijeme su se liječili od steriliteta.

– Na kraju su zahvaljujući vještačkoj oplodnji uspjeli da dobiju Srećka u poznim godinama. Upravo zbog toga su mu i dali ime Srećko, jer je njegovo rođenje za njih bilo prava i najveća sreća – rekao je sagovornik tada.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO