Društvo

Imate dilemu da li je ispravno USKRS ILI VASKRS? Ovo je JEDINI TAČAN ODGOVOR

Svake godine oko Uskrsa iznova se javlja ista dilema: mnogi su u nedoumici da li treba da kažu Uskrs ili Vaskrs, Hristos vaskrse, voskrese, vaskrese ili nešto sasvim drugo. Ovo je konačan odgovor.

Imate dilemu da li je ispravno USKRS ILI VASKRS? Ovo je JEDINI TAČAN ODGOVOR
FOTO: PROFIMEDIA

Pravopis Matice srpske kaže da se i riječ „Vaskrs“ iz srpskoslovenske tradicije i „Uskrs“, saglasno sa štokavskim sistemom, uobičajeno koriste u srpskom književnom i narodnom izrazu. Dakle, ispravno je i jedno i drugo, s tim što je „Vaskrs“ svojstvenije svečanijem i ekspresivnijem stilu, a „Uskrs“ je stilski neutralno. A samim tim dozvoljeno je i „vaskršnji“ i „uskršnji“.

Dilema potiče od nekadašnjeg staroslovenskog predloga „v“ koji se izgovarao kao „va“; a u duhu ruskog jezika „vo“ i značio je isto što i danas znači prijedlog „u“, do kog se došlo tokom istorije našeg jezika. Takođe, Rječnik Matice srpske navodi da bi najpravilnije bilo reći „Hristos vaskrse“, ali i „Hristos voskrese“.

U svakom slučaju, ako dragim osobama kažete i samo „Srećan Uskrs“, biće dovoljno jer od dilema usljed kulturoloških i istorijskih uticaja i preplitanja važniije je da praznik provedete u okrilju porodice, u miru, zdravlju i sreći, piše Blic Žena.