Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Imate dilemu da li je ispravno USKRS ILI VASKRS? Ovo je JEDINI TAČAN ODGOVOR

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Svake godine oko Uskrsa iznova se javlja ista dilema: mnogi su u nedoumici da li treba da kažu Uskrs ili Vaskrs, Hristos vaskrse, voskrese, vaskrese ili nešto sasvim drugo. Ovo je konačan odgovor.

Pravopis Matice srpske kaže da se i riječ „Vaskrs“ iz srpskoslovenske tradicije i „Uskrs“, saglasno sa štokavskim sistemom, uobičajeno koriste u srpskom književnom i narodnom izrazu. Dakle, ispravno je i jedno i drugo, s tim što je „Vaskrs“ svojstvenije svečanijem i ekspresivnijem stilu, a „Uskrs“ je stilski neutralno. A samim tim dozvoljeno je i „vaskršnji“ i „uskršnji“.

Dilema potiče od nekadašnjeg staroslovenskog predloga „v“ koji se izgovarao kao „va“; a u duhu ruskog jezika „vo“ i značio je isto što i danas znači prijedlog „u“, do kog se došlo tokom istorije našeg jezika. Takođe, Rječnik Matice srpske navodi da bi najpravilnije bilo reći „Hristos vaskrse“, ali i „Hristos voskrese“.

U svakom slučaju, ako dragim osobama kažete i samo „Srećan Uskrs“, biće dovoljno jer od dilema usljed kulturoloških i istorijskih uticaja i preplitanja važniije je da praznik provedete u okrilju porodice, u miru, zdravlju i sreći, piše Blic Žena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO