Banjaluka

"IMENA STRADALIH NE TREBA ZABORAVITI" Pomen za pale borce iz četiri mjesne zajednice

U Mjesnoj zajednici Piskavica danas je održan pomen i položeno cvijeće u znak sjećanja na 64 borca iz te i MZ Gornja Piskavica, koji su dali život za izgradnju Republike Srpske.

"IMENA STRADALIH NE TREBA ZABORAVITI" Pomen za pale borce iz četiri mjesne zajednice
FOTO: GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao pomenu u Piskavici, kazao je da dva spomenika na jednom mjestu govore o vremenu i prostoru na kome živimo.

Prema njegovim riječima, jedan spomenik simbolizuje borbu iz Drugog svjetskog rata i stradanje 1941-1945. godine, a drugi je iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Dakle, ovo su prostori na kojima stalno traje borba za slobodu, na kojim stalno imamo žrtve i u kojima sada kao rezultate tih borbi imamo Republiku Srpsku, koja predstavlja naš okvir života – kazao je Radojičić.

Za sadašnje generacije, kako je naglasio – RS je garancija opstanka na ovim prostorima i to je ono oko čega sada treba da se okupljamo.

– Na svima nama koji vršimo različite dužnosti je da odajemo počast, da njegujemo sjećanje na one koji su ugradili svoje živote u RS, te da nastojimo da zajedno svim stanovnicima gradimo bolje uslove života – naveo je Radojičić.

Predsjednik Boračke organizacije grada Goran Rogić rekao je da se danas sjećamo poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Piskavice.

Predrag Šibarević iz Piskavice kazao je da se svake godine održava ovaj pomen u znak sjećanja na borce sa tog područja koji su dali svoj život za RS. Istovremeno, kako je rekao, položeni su i vijenci za poginule borce Narodno-oslobodilačkog rata.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Parastos u Zalužanima

Danas je i u Zalužanima služen parastos za 130 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Zalužana, Kuljana i Priječana.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, obraćajući se prisutnima, istakao je da ne postoji veća čast, a teža prilika, da govori, od mjesta na kojem se odaje počast poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Iza svake ove fotografije i imena u spomen-sobi, je porodica. Šta reći njihovim članovima za utjehu, kada je njihov gibitak nenadoknadiv – rekao je Amidžić.

Predrag Knežević iz Boračke organizacije grada istakao je da ne smiju biti zabiravljeni borci koji su braneći vjeru, porodicu, ognjište, život položili za ono što danas imamo, za Republiku Srpsku.

– I ove godine sabrali smo se da odamo dužnu počast, našoj poginuloj braći. Vrlo sam emotivan na ovim obilježavanjima, koja ne smiju biti jedina prilika kada se sjećamo žrtve naših poginulih saboraca i njihovih porodica – ističe Knežević.