Kultura

Impozantan broj: Izložbu Nadežde Petrović u Muzeju savremene umjetnosti RS vidjelo više od 14.000 posjetilaca (FOTO)

Reprezentativna izložba Nadežde Petrović “Modernost i nacija” koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 20. jula do 26. septembra izazvala je veliko interesovanje publike.

Djevojka gleda sliku Nadežde Petrović
FOTO: SRNA

Izložbu, koja je organizovana povodom 150 godina od rođenja najznačajnije srpske slikarke, posjetilo je više od 14.000 posjetilaca.

U toku postavke organizovano je više stručnih vođenja i nekoliko radionica za djecu. Na zahtjev škola priređeno je više od 50 grupnih vođenja za učenike osnovnih i srednjih škola, te za studente različitih odsjeka sa više fakulteta, kao i brojni turisti koji su tokom ovog perioda posjetili Banjaluku.

Izložba Nadežde Petrović u MSU RS
FOTO: SRNA

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet UNESKO izabrao Nadeždu Petrović za UNESKO ličnost 2023. godine.

Nakon gostovanja u Banjaluci izložba će biti otvorena u Galeriji „Nadežde Petrović“ u Čačku u gradu u kome je rođena, 11. Oktobra. Grad Čačak izabran je za prvu Nacionalnu prestonicu kulture Srbije zbog čega je i ova saradnja na projektu još značajnija.

Pročitajte još

Nadežda Petrović je među velikanima srpskog slikarstva koji su ostavili neizbrisiv trag u Srbiji krajem 19. i 20. vijeka. Školovala se u Beograd i Minhenu, pisala je likovne kritike, bila je veliki humanitarac i dobrotvor, učestvovala je u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, te vođena idejom kulturnog ujedinjenja Južnih Slovena bila je inicijator pokretanja Prve jugoslovenske izložbe i umjetničke kolonije na Balkanu u Sićevu.

Kao bolničarka, učestvovala je u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, njegujući ranjenike i brinući se o bolesnicima. U novonastalim ratnim okolnostima iz čina slikanja Nadežda crpi moralnu i emotivnu snagu, a njene slike, uz umjetničku vrijednost, nose težinu uzvišenog djela podarenog Srbiji.

Tada nastaju čuvena djela sa motivima Vezirovog mosta i Gračanice, te slike koje ostavljaju svjedočanstvo o tragičnoj sudbini srpskog naroda. Oboljela je od tifusa, zbog kojeg je tragično preminula 1915. godine u Vojnoj bolnici u Valjevu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije