Svijet

IMUNIZACIJA U ITALIJI DOBROVOLJNA Konte očekuje efekte vakcine protiv korone na proljeće

Premijer Italije Đuzepe Konte smatra da će se efekat vakcinacije na širenje COVID 19 infekcije u Italiji, koja će biti dobrovoljna, jasno vidjeti "već na proljeće", kada se očekuje da će biti imunizirano 10 do 15 miliona ljudi.

IMUNIZACIJA U ITALIJI DOBROVOLJNA Konte očekuje efekte vakcine protiv korone na proljeće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Biće već uveliko proljeće kada budemo imali prvi značajan efekat – rekao je Konte novinarima na tradicionalnoj premijerovoj konferenciji za štampu krajem godine, prenosi Rojters.

On je isključio mogućnost da vakcinacija postane obavezna, što je u suprotnosti sa stavom nekih članova vlade koji su najavili da bi ovo mogla biti opcija ako se nedovoljan broj ljudi dobrovoljno prijavi.

– Molim sve zajednički napor, ostavimo po strani ideologiju ili emocije. Vakcinišimo se – poručio je Konte.

Italija je započela svoju kampanju vakcinacije u nedjelju vakcinama koje je proizveo Fajzer i Biontek. Kampanja će u početku biti usmerena na zdravstvene radnike i starije osobe, a zatim na ljude sa hroničnim bolestima.

Pročitajte još

Upitan zašto Italija nije sledila primjer Njemačke, nabavljajući vakcine iznad broja koji joj je dodjeljen u okviru Evropske unije , Konte je rekao da je to zabranjeno prema uslovima sporazuma koji nadgleda Evropska komisija.

EU treba da dobije prvih 12,5 miliona doza vakcine Fajzer do 1. januara, a distribucija 200 miliona doza u njenih 27 zemalja članica treba da bude završena do septembra.

Italija je do sada prijavila više od 73.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om otkako je pandemija počela u februaru,što je najveći broj preminulih u Evropi i peti na svijetu.