Politika

INCKA U SMJENI DODIKA KOČI JEDNA STVAR Vraća li se vrijeme bonskih ovlaštenja u BiH

Dan nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zaprijetio Miloradu Dodiku i poslanicima Narodne skupštine RS bonskim ovlaštenjima, Dodik je na konferenciji za novinare izjavio da u Srpskoj ne postoji nikakav plan za otcepljenje od BiH i da od sankcija OHR neće biti ništa.

INCKA U SMJENI DODIKA KOČI JEDNA STVAR Vraća li se vrijeme bonskih ovlaštenja u BiH
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dok u opoziciji sve smatraju dogovorenom igrom vlasti u RS i međunarodne zajednice, Incko je poslije mnogo godina iz ladice izvadio mogućnost kažnjavanja zvaničnika, tzv. bonska ovlaštenja. Njima su u bliskoj prošlosti smjenjivani zvaničnici u RS, oduzimana im građanska i politička prava, zamrzavana imovina, nametani zakoni i odluke…

Ovaj put Incko nije precizirao na šta konktretno misli, ali je izjavio da su Dodik i NSRS „prešli crvenu liniju“ nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK).

Incko je za Al Džaziru Balkan rekao da su države tzv. Kvinte uvijek bile za korišćenje bonskih ovlaštenja, koja daju velika ovlaštenja visokom predstavniku, ali i druge, ako ništa drugo ne bi pomoglo.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Valentin Incko i Bakir Izetbegović: Često na istoj strani

Bakir Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće, onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik – rekao je Incko.

Članice Upravnog odbora PIK su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska.

Pročitajte još

Kancelariju visokog predstavnika pitali smo, između ostalog, koje su konkretno države za korištenje bonskih ovlaštenja i da li postoji potreba da se sankcije primjene i prema nekim političarima u FBiH, ali odgovor za sada nismo dobili. Kako saznajemo, Incko može da reaguje i bez stava PIK, ali očigledno da to ne želi, jer nije siguran kakav je odnos snaga međunarodne zajednice u BiH, ni da li bi njegove odluke bile primjenjive.

– Teško je očekivati da Incko smijeni nekog od visokih zvaničnika RS jer OHR više nema mehanizam i silu kojima bi proveo tu odluku. Međutim, postoji bojazan da bi Incko mogao da smijeni nekog od nižerangiranih srpskih zvaničnika u Sarajevu, kao što su predsjednici ili direktori nekih institucija poput VSTS ili CIK BiH koji su nedavno bili na sastanku, koji je u Istočnom Sarajevu sazvao Milorad Dodik. Njihova eventualna smjena bila bi poruka šta čeka svakoga ko je blizak Dodiku i da on ne može da ih zaštiti. Sve dolazi u trenutku kada SDA traži ostavku Milana Tegeltije i zajedno sa SDS i PDP glasa za zakon o prestanku mandata članovima VSTS – tvrdi izvor Srpskainfo iz vladajućih krugova u Srpskoj.

Stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir smatra da je vrijeme bonskih nametanja prošlo i da bi to ozbiljno destabilizovalo ionako kriznu situaciju u BiH.

Foto: ATV/Screenshot
Foto: ATV/Screenshot
Željko Budimir

– Mislim da oni u ovom trenutku nisu spremni da primijene ovlaštenja koja su i ranije destabilizovala situaciju i dovela do onoga što sada imamo u BiH – da jedna strana u BiH, a to su sarajevske političke elite, očekuje da strani faktor radi u njihovom interesu – kaže Budimir za Srpskainfo.

Može li se, makar po ponašanju zapadnih ambasadora, naslutiti kakav je trenutno odnos snaga međunarodne zajednice u BiH?

– Možemo reći da jedinstvo postoji samo kod nekih zapadnih ambasadora, prije svega Amerike i Velike Britanije. Ostali pokušavaju da vode neku nijansiraniju politiku kada je u pitanu kriza u BiH, koja je proizvedena djelovanjem Ustavnog suda. Više ne postoji jedinstvo, nema ga ni u zemljama EU. Niko više ne gleda isto na situaciju u BiH. Naprosto, devedesete godine i unipolarni momenat su prošlost – zaključuje Budimir.

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da visoki predstavnik Valentin Incko napada i urušava ustavni poredak i osnovne slobode ljudi u BiH, te da ima dvostruke aršine.

– Incko čuje samo šta mi kažemo, a ne čuje kada oni kažu da će uzeti oružje i izazvati rat. Umjesto da poziva na dogovor i pita zašto smo nezadovljni odlukama Ustavnog suda BiH, on prijeti da će disciplinovati Srpsku. To ne može – ocijenio je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za Incka je rekao da je „plaćenik međunarodnog faktora koji pokušava da se dodvori Amerikancima kao što je Metju Palmer, koji prijeti“.

– Incko se pokazao kao izvršilac muslimanske politike u Sarajevu i Srbi nemaju povjerenja u visokog predstavnika. Visoki predstavnik se pokazao kao zlotvor prema srpskom narodu i prema Dejtonskom sporazumu, promijenio je mimo volje srpskog naroda i mimo procedura mnoge zakone i izvršio značajnu centralizaciju – rekao je Dodik.

Crnadak: Očekujem povlačenje SNSD

Potpredsjednik PDP i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je u ovom trenutku vrlo teško procijeniti šta će se dalje dešavati i da li će ponovo PIK imati saglasnost unutar sebe da potegne za bonskim ovlaštenjima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– S jedne strane, postoji vrlo oštra retorika u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte, i to ne na nivou ambasadora, nego direktno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Njemačke. Međutim, nakon izjave Dodika da nema ništa od bonskih ovlaštenja i da je to stvar prošlosti, meni to liči na dogovor vlasti u Banjaluci i stranaca po poznatom principu: “pustite nas da pričamo, ovo nam je izborna godina i treba nam za glasove, a mi ništa nećemo uraditi što se vama ne sviđa”. Tako da ja ne očekujem nikakve velike zahvate stranaca, nego jedno zatezanje i na kraju povlačenje SNSD kao što je bilo i 2011. i 2015. i svaki drugi put kada su stvarali krizu – kaže Crnadak.

Da li u zaključcima NSRS i u izjavama Milorada Dodika ima razloga za korištenje bonskih ovlaštenja?

– Ne znam. Mi smo podržali zaključke koje je vlast predložila, oni su na snazi. Vidjećemo šta će se dalje dešavati – kaže Crnadak za Srpskainfo.