Politika

“Incko doveo BiH do granice ključanja” Čubrilović optužio visokog predstavnika da je zlatna ribica za ispunjavanje želja Bošnjaka

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je po okončanju posebne sjednice da su oba predložena zakona usvojena glasovima svih prisutnih poslanika (SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP).

“Incko doveo BiH do granice ključanja” Čubrilović optužio visokog predstavnika da je zlatna ribica za ispunjavanje želja Bošnjaka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Posebna sjednica Narodne skupštine RS je sazvana na prijedlog političkih partija iz RS kao odgovor na nametnuti zakon o negiranju genocida i ratnih zločina.

– Republika Srpska je jedinstvena u ovome. Ovim odlukama Narodne skupštine primjena nametnute odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj neće biti moguća. Ta odluka je bila pogrešna, nepotrebna i ona je iskomplikovala situaciju u zemlji do granice ključanja. Valentin Incko je barem na kraju svog mandata morao da uradi nešto da Srbima u BiH pokaže da nije instrument u rukama bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Nažalost, on to nije uradio. On je svojom odlukom doveo zemlju u najveću krizu od završetka rata i odgovornost za sve što se zbiva je njegova – rekao je Čubrilović.

Dodao je da nije jasno zbog čega je na ovaj način i u ovoj mjeri Incko otežao početak rada svoga nasljednika na čelu OHR.

Pročitajte još

– Mi nećemo dozvoliti da nas niko i nikada više naziva genocidašima, genocidnom tvorevinom, da nas vrijeđa, da vrijeđa narod koji je istinska žrtva genocida u Drugom svjetskom ratu, da umanjuje našu žrtvu, da umanjuje broj ubijenih u Jasenovcu, da nam prekraja istoriju. To su danas svojom odlukom potvrdili svi narodni poslanici – rekao je Čubrilović.

On je istakao da je krajnji cilj sve ove godine da Republiku Srpsku proglase genocidnom i da, kao što se i moglo čuti ranije, pozivajući se na jednu Rezoluciju UN traže njeno ukidanje.

– Sve ovo su samo koraci do tog cilja, a jedan od najvažnijih, po želji bošnjačkih političara, uradio je Incko. Mi smo toga svjesni i naš odgovor je jedinstven i veoma decidan. Svi moraju da shvate da je BiH sastavljena od Republike Srpske i FBiH, da je čine tri konstitutivna naroda. Da je jedan konstitutivni narod srpski i da taj narod ne pristaje da ga ponižavaju i da ga konstantno optužuju, i njega i Republiku Srpsku. Narodni poslanici svojim današnjim odlukama pokazali su da je ovo crvena linija i da nema više optuživanja Republike Srpske“, rekao je Čubrilović.

Na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, po hitnom postupku su usvojeni Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Prihvati notifikacije