Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Incko nakon presude Karadžiću: Nema loših naroda, samo loših pojedinaca

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Valentin Incko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko komentarisao je danas presudu Radovanu Karadžiću u Hagu.

– Današnja odluka Apelacionog vijeća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve. Nijedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije. Istovremeno, potvrđujući individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivicu, sudska odluka bi trebalo da donese olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca – izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko, prenosi Klix.ba.

Visoki predstavnik je naglasio ogroman doprinos Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u otkrivanju istine i u nastojanjima da se zadovolji pravda nakon užasnih zločina koji su počinjeni tokom novije tragične istorije Bosne i Hercegovine.

– Pozivam sve sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi.  Vrijeme je da političari i građani Bosne i Hercegovine počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju ka budućnosti, ka pomirenju i ponovo grade povjerenje među narodima koji žive u BiH. To je preduslov da ova zemlja i njeni građani krenu naprijed – zaključio je Visoki predstavnik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO