Društvo

"Inflacija je to prepolovila" Tri godine nakon zemljotresa 12 privrednika u Kostajnici dobilo ukupno 52.000 KM odštete

 Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović potpisao je danas ugovore sa 12 privrednih subjekata koji su u zemljotresu imali štetu na robi, ukupne vrijednosti 52.000 KM.

"Inflacija je to prepolovila" Tri godine nakon zemljotresa 12 privrednika u Kostajnici dobilo ukupno 52.000 KM odštete
FOTO: SRNA

Riječ je o novčanoj pomoći za robu oštećenu u zemljotresu u trgovačkim radnjama i ostalim preduzećima, odnosno za robu koja je bila namijenjena za dalju prodaju – rekao je Janjetović.

On je dodao da je građanima i privrednim subjektima kroz prethodne javne pozive već isplaćena pomoć za štetu na objektima, te da je preostalo da se sanira šteta na infrastrukturi i javnim opštinskim objektima.

Vlasnica trgovačke radnje Milka Đajić rekla je da je zadovoljna nadoknadom štete na robi, iako je inflacija negativno uticala na ovu vrijednost i skoro je prepolovila.

Vlasnik ugostiteljskog objekta Slavko Avramović zahvalio je Vladi Srbije i načelniku opštine.

Pročitajte još

– Riječ je o donaciji opštine od grant sredstava Vlade Srbije za pomoć u sanaciji štete nakon zemljotresa. Ova šteta na robi je simbolična, ali svaka donacija znači pomoć u oporavku – rekao je Avramović.

Prema podacima Opštinske uprave, u sanaciju posljedica zemljotresa do sada je uloženo oko 2,5 miliona KM.

Za nadoknadu štete građanima i privrednim subjektima isplaćeno je 1.552.000 KM.

Izgrađeno je šest kuća ukupne vrijednosti 420.000 KM, uloženo je 200.000 KM građevinskog materijala, putem Crvenog krsta podijeljena je pomoć građanima u iznosu od 137.650 KM.

Za sanaciju Srednjoškolskog centra utrošeno je 50.000 KM, dok će za štetu na robi nakon današnjeg potpisivanja ugovora biti isplaćeno 52.000 KM.

Podsjećamo, Kostajnicu je, kao susjedne opštine u Hrvatskoj, zemljteres zadesio prije tri godine, u decembru 2020.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije