Regioni

Infrastrukturni radovi kasne, Bilećani se GUŠE U PRAŠINI

Bilećani su ovo ljeto proveli u prašini od koje su najlonima morali da štite svoju imovinu, a magistralnim putem prema Gacku već danima se ne može proći, već se koristi obilaznica ulicama koje prolaze kroz gradska naselja.

Infrastrukturni radovi kasne, Bilećani se GUŠE U PRAŠINI
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Razlog su radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, koji su trebali biti završeni u oktobru prošle godine, a novi i posljednji rok, kako tvrde u opštinskoj vlasti, jeste 5. novembar.

Građani i vlasnici objekata koji se nalaze na dionicama gdje se izvode radovi gube strpljenje zbog velike prašine, buke i raskopanih ulica, a neki su i zatvorili radnje. Prvi ljudi Bileće im poručuju da se strpe još nepuna dva mjeseca i da će sve biti završeno.

Ne možemo ništa. To su ogromne količine prašine koje su ušle u kuću, stavljamo najlone. Bili smo nedavno u opštini i povremeno nam šalju cisterne da bi malo ublažili prašinu. Ovako, kao ovog ljeta, ne može se živjeti – kaže jedna Bilećanka čija se kuća nalazi uz magistrani put Bileća – Gacko.

Dok se Bilećani bore s prašinom i bukom opštini su već na naplatu stigle prve rate kredita za ovaj projekat.

Da je bilo propusta u projektu i izvođenju radova priznaje i menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović, ali spekulacijama naziva informaciju da niko nije pristao da asfaltira ulice koje su završene, pošto je bilećka kasa prazna.

– Bilo je slabosti u projektu, projekat je dopunjavan. Nije se radilo po fazama, pa kad se završi jedan dio da se raskopa drugi, nego je sve raskopavano – nabraja Vujović neke od nedostataka.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Dodaje da ulice koje su poravnate nakon postavljanja cijevi neće biti krpljene, već će cijelom dužinom ulica u centru grada biti postavljen novi asfalt.

– Prvo asfaltiranje dijela magistralog puta prema Gacku, gdje su radovi završeni, očekujemo narednih dana, a posao će raditi „Hercegovina putevi“. Prvobitno je bilo planirano da se raskopane ulice samo zakrpe, ali pošto je JP „Putevi RS“ pristalo da asfaltira dionicu magistralnog puta Bileća – Gacko, asfalt koji je bio planiran za krpljenje rupa na magistrali biće korišten za druge ulice – objašnjava Vujović.

Pošto je za magistralni put potreban deblji sloj asfalta od gradskih ulica, ono što je preostalo s magistrale biće dovoljno da se asfaltira glavna i još neke ulice u centru, dok će ulice koje se uključuju na te saobraćajnice biti krpljene.

Dok prašine imaju i previše, Bilećani cijelo ljeto nisu čuli šta oni koje su birali misle o ovim i drugim opštinskim problemima, jer su sjednice Skupštine opštine Bileća, koje je tražila i opozicija i vladajuća većina, nekoliko puta prekidane zbog nedostatka kvoruma.

Nova je zakazana za kraj septembra, a na dnevnom redu je i izvještaj o izvršenju budžeta za predhodnu godinu.

Projektovani budžet za ovu godinu je oko 10,5 miliona KM, iako  su, kako tvrde bolje upućeni u gradsku kasu, realni prihodi za tri miliona manji, a dugovi opštine su se već odavno nagomilani.

Skuplje izmjene projekta

Radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u Bileći su dio projekta “Vodovodi i kanalizacija RS”. Vrijednost radova u Bileći je oko 4,6 miliona maraka, a izmjena projektne dokumentacije i prilagođavanje stanju na terenu ga je poskupilo za oko 95.000 maraka.

Scroll Up