Biznis

INOVACIJE IM NISU JAČA STRANA Mali broj preduzeća u Srpskoj poboljšao kvalitet poslovnog procesa

Od 1.850 preduzeća u Srpskoj, u periodu 2016-2018. godine, 24,3 odsto je sprovelo bar jednu od inovativnih aktivnosti, dok 75,7 odsto preduzeća uopšte nije sprovodilo inovativne aktivnosti.

INOVACIJE IM NISU JAČA STRANA Mali broj preduzeća u Srpskoj poboljšao kvalitet poslovnog procesa
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najveći broj preduzeća sproveo je aktivnosti u vezi sa inovacijama proizvoda ili procesa, pokazala je analiza Zavoda za statistiku RS. Inovacija proizvoda je novi ili poboljšani proizvod, koja se značajno razlikuje od prethodnih proizvoda ili usluga preduzeća, a koja je primijenjena na tržištu. U periodu 2016 2018. godine, 17,5 odsto preduzeća je uvelo inovaciju proizvoda.

– Inovacija poslovnog procesa je novi ili poboljšani poslovni proces koji je uveden za jednu ili više poslovnih funkcija koji se značajno razlikuje od prethodnih poslovnih funkcija i koji je sproveden u preduzeću. U periodu 2016 – 2018. godine 16,5 odsto preduzeća je uvelo inovaciju poslovnog procesa – navodi se u saopštenju.

Inovativna aktivnost preduzeća povećava se sa njihovom veličinom, tako da je 48,2 odsto inovativno aktivnih preduzeća u posmatranom broju velikih preduzeća – 250 i više zaposlenih, zatim 28,3 odsto u posmatranom broju srednjih preduzeća – 50 do 249 zaposlenih, dok je 21,9 odsto inovativno aktivnih preduzeća iz grupe malih preduzeća – 10 do 49 zaposlenih.

Posmatrano po područjima, najviše su inovativno aktivna bila preduzeća koja pripadaju području Informacije i komunikacije, njih 36,2 odsto.

Od ukupnog broja preduzeća, najveći broj je fokus na zadovoljenje postojećih klijenata i fokus na visok kvalitet označio veoma značajnim u svom poslovanju.

Skoro dvije trećine preduzeća u posmatranom periodu kupilo je mašine, opremu ili softver na bazi iste ili poboljšane tehnologije koju je ranije već koristilo.