Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INSPEKTORI NA TERENU Trgovci u Srpskoj se pridržavaju Uredbe o neposrednoj kontroli cijena

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republička tržišna inspekcija pojačano kontroliše poštivanja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS, koja je stupila na snagu krajem prošle sedmice.

U protekla četiri dana obavljeno je 50 kontrola u prodajnim objektima širom RS, u kojima nije konstatovano kršenje Uredbe.

– Imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen Uredbom, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme, jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda koji su definisani Uredbom. Podsjećamo da je navedenom Uredbom ograničena marža svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda na dan 5. marta 2020. godine. Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično – saopštili su iz Inspektorata RS, skrenuvši pažnju trgovcima da u svakom trenutku mogu očekivati posjetu inspektora, da kontrole na terenu obavljaju i tržišni inspektori jedinica lokalne samouprave, čime je broj izvršenih kontrola značajno veći, te da će svaki prekršaj biti strogo sankcionisan.

Za kršenje Urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo, odnosno drugo pravno lice 10.000 KM, za odgovorno lice 5.000 KM, te za trgovca kao preduzetnika 6.000 KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO