Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INSPEKTORI PRIJETILI I PORODICI “Direktore, imamo grupu koja će ti ZAGORČATI ŽIVOT”

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Inspektori za privredni kriminal Policijske uprave Banjaluka Nenad Grujić (53) i Jelena Florjan (34), uhapšeni u akciji „Sirano“, prijetili su direktoru Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislavu Vidiću da ne smije nikom pričati o njihovim sastancima, jer imaju “grupu koja će mu zagorčati život”, otkriva Srpskainfo.

– Prijetili su mu da će ta grupa ugroziti njegov i život porodice – otkrio je izvor iz istrage.

Međutim, ostalo je  nejasno da li je pomenuta „grupa“ bila dio policijskih inspektora, odnosno ovlaštenih službenih lica zaposlenih u MUP Republike Srpske.

– Vidić je ove prijetnje shvatio jako ozbiljno, a u gotovo bezizlanoj situaciji pomišljao je i na to da sebi oduzme život. Na sreću do toga nije došlo – ispričao je izvor iz istrage.

Dodaje kako je nekoliko dana uoči hapšenja Vidića posjetila uhapšena Jelena Florjan.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jelena Florjan

– Inspektorkа Florjan je u Srednjoškolski dom došla 12. februara ove godine i obavijestila Vidića da tokom višemjesečne istrage nisu našli ništa nezakonito u radu direktora Srednjoškolskog doma, ali da neku malverzaciju moraju naći, jer to od njih navodno traži jedan od načelnika – dodao je izvor iz istrage.

Vidić je pred tužiocima ispričao da je u razgovorima sa osumnjičenim inspektorima zaključio da postoje neka dva načelnika, ali da ih Grujić i Florjanova nikada nisu imenovali.

– Florjan mu tada navodno saopštava da protiv njega mora napisati neku prijavu, te da postoje dva načina da mu (Vidiću) pomogne. Prvi je da podnesene prijavu Tužilaštvu kako bi udovoljila zahtjevu načelnika, ali da bi poslije podnošenja prijave tu istu prijavu Tužilaštvo odbacilo, jer bi ona tako dogovorila s tužiocem. Drugi način je bio da počasti njena dva načelnika i saradnike koji rade s njom na predmetu, i tužioca dodatno, postavljajući mu konkretno pitanje koliko je spreman dati novca. Vidić je tada odgovorio da ne zna, da mu treba vremena da razmisli, te da će se javiti – ispričao je izvor iz istrage.

Ubrzo nakon ovog sastanka Vidić je preko poznanika obavijestio MUP RS, a zatim u ulozi insajdera posredovao u posebnim istražnim radnjama koje su za konačni rezultati imale hapšenje inspektora Policijske uprave Banjaluka zbog primanja mita u iznosu od 20.000 maraka.

Podsjetimo, akcija “Sirano”, u kojoj su uhapšeni banjalučki inspektori za privredni kriminal Nenad Grujić i Jelena Florjan, svrstana je u jednu od najkomplikovanijih akcija koju je do danas sproveo MUP Republike Srpske.

Glavnu ulogu koju će pamtiti do kraja svoga života imao je pomenuti direktor Srednjoškolskog doma Banjaluka Branislav Vidić, koji je ne samo „snimio“ dvoje inspektora, već je osumnjičenom Grujiću predao „mamac“ od 20.000 maraka u vidu označenih novčanica.

– Tražili su 20.000 maraka plus još 10.000 maraka. Govorili su kako je to novac za načelnike i tužioca, koji će biti isplaćen kada zvanično obustavi istragu, koja se navodno odnosila na nezakonito zapošljavanje. Nikada nisu otkrivali ko su načelnici, ni ko je tužilac. Moguće je da su na taj način pokrivali sebe, ali to će utvrditi dalja istraga u ovom slučaju – ispričao je ranije izvor iz Republičkog javnog tužilaštva.

Nakon hapšenja inspektora u svojstvu svjedoka saslušani su načelnici i tužilac, a neki od njih bili su i na poligrafu.

Pritvor

Okružni sud u Banjaluci u međuvremenu je odredio pritvor Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan zbog opasnosti da će uticati na svjedoke i dokaze bitne za krivični postupak. Pritvor po ovom rješenju banjalučkog Okružnog suda može trajati najduže mjesec dana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO