Kultura

INSPIRACIJU PRONAŠLA U FILMOVIMA POLANSKOG Nagrada Muzeja savremene umjetnosti Danijeli Mihić

Ovogodišnju Nagradu za najbolje radove, na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti Banjaluka, Muzej savremene umjetnosti RS dodelio je Danijeli Mihić.

INSPIRACIJU PRONAŠLA U FILMOVIMA POLANSKOG Nagrada Muzeja savremene umjetnosti Danijeli Mihić
FOTO: MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI RS

O nagradi je odlučio stručni žiri Muzeja savremene umjetnosti u sastavu Lana Pavlović, viši kustos, Žana Vukičević, viši kustos i Mladen Banjac, viši kustos.

Na završnoj izložbi predstavljeni su radovi sa četvrte godine studija koji obuhvataju opus slika i crteža sa prikazom autoportreta i autoaktova.

– Najveću inspiraciju u početku sam pronalazila u radovima Frensisa Bejkona kao i u filmovima Polanskog (Odvratnost 1965.) i Bergmana (Vučji čas 1968.). Drago mi je da su moji radovi prepoznati. Kao i za svakog studenta i mladog umjetnika, smatram da je ovakva nagrada veliko priznanje za rad i podsticaj za dalje stvaralaštvo – rekla je nagrađena Danijela Mihić.

Žiri je izdvojio jasno definisan i autentičan vizuelni izraz u radu ove mlade umjetnice. Pored medija crteža i slikarstva, kojima je u potpunosti ovladala, Danijela se bavi i proširenim medijima poput videa. U svakom od navedenih medija pokazuje izraženu kreativnost i maštovitost u kojima osmišlja živopisnu scenografiju i naraciju.

-Njeno umijeće, način na koji radi i eksperimentiše sa različitim medijima, da bi izrazila svoj umjetnički potencijal, izdvaja ovu umjetnicu završne godine Akademije umjetnosti za kandidata za Nagradu Muzeja savremene umjetnosti RS. Na osnovu njenih dosadašnjih ostvarenja, prepoznajemo potencijal i utemeljenost za dalji umjetnički rad koji će značajno doprinijeti raznovrsnosti izraza na savremenoj umjetničkoj sceni Republike Srpske – poručili su članovi žirija.

FOTO: DANIJELA MIHIĆ
FOTO: DANIJELA MIHIĆ

Multimedijalanost nagrađene izložbe ove umjetnice ogleda se i kroz korištenje videa kao medija.

-Pored medija slikarstva i crteža, takođe se bavim stop-motion animacijom i lutkarstvom. Videom sam se konkretno počela baviti na četvrtoj godini studija – dodala je ona.

Danijela Mihić je i ranije nagrađivana, te je 2016. godine osvojila prvo mjesto na takmičenju iz oblasti “body art-a” u Sarajevu. Na drugoj godini studija nagrađena je za najbolju sliku-studiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a 2019. Organizacija UDAS joj je dodijelila nagradu na Završnoj izložbi radova na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

-Mladim umjetnicima i studentima u početku je naročito važna promocija kako bi stupili u komunikaciju sa publikom te smatram da se što više treba podsticati naš rad. Nedostatak komunikacije rezultira nepristupačnosti između umjetnika i publike i obrnuto. Bilo bi idealno da se sa studentima više komunicira i da se poradi na njihovom usmjeravanju. S obzirom da sam ove godine diplomirala na Akademiji umjetnosti, smatram da je ovo tek početak za mene i da će se moj rad budućim istraživanjem sve više razvijati – naglasila je ona.

Izložba u “Galeriji Plus”

Nagrada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske osim novčane nagrade podrazumijeva i izložbu nagrađenog studenata koja će biti realizovana tokom 2021. godine u “Galeriji Plus”, izložbeno prodajnom prostoru MSU RS. Od 2001. godine kustosi Muzeja dodjeljuju nagradu za najbolji završni rad na četvrtoj godini studijskog ciklusa, a od 2017. godine postaje praksa da sa osvojenom nagradom umjetnik dobije priliku za organizaciju izložbe u “Galeriji Plus” i to u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.