Digitalna Srpska

INSTAGRAM U ULOZI RODITELJA Ko previše vremena provodi skrolujući dobije poruku da napravi pauzu

Instagram je prije nekog vremena predstavio svoj najnoviji pokušaj da podstakne bezbjednu upotrebu društvenih medija među mladima.

Žena gleda u telefon
FOTO: 1000+ FREE STOCK VIDEO FOOTAGE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nova obavještenja kasno u noć upozoravaju tinejdžere da ne skroluju kada bi trebalo da spavaju, u funkciji koja imitira efekat roditelja koji kuca na vrata i govori vam da odložite telefon.

Meta, vlasnik Instagrama, objasnio je da ovi noćni podsjetnici imaju za cilj da podsjete tinejdžere da je kasno i da zatvore aplikaciju. Ova opcija je uslijedila nakon uvođenja ograničenja za neprikladan sadržaj.

“Noćno podsjećanje” se pojavljuje kada maloljetni korisnici provode više od 10 minuta na interaktivnim funkcijama kao što su rils ili direktne poruke “kasno noću”. Prema modelu Meta, tinejdžerima će sadržaj biti blokiran obavještenjem preko cijelog ekrana na kome piše: “Vrijeme je za pauzu? Kasno je. Razmislite o zatvaranju Instagrama tokom noći.”

Pročitajte još

Uskoro će ova podsjećanja biti uvedena za sve naloge registrovane na maloljetne osobe i ova opcija nije opciona, odnosno ne možete da je isključite.

Naravno, tinejdžeri imaju mogućnost da jednostavno odbace ovaj podsjetnik i nastave sa skrolovanjem, ako žele. Instagram neće zaključati svoj sadržaj, bez obzira koliko dugo je korisnik proveo na aplikaciji, ali se nada da će obavještenje biti dovoljno iritantno da motiviše zatvaranje aplikacije. Ali pošto su mnogi današnji tinejdžeri navikli da očekuju dosadna obavještenja sa niza sajtova društvenih medija, efikasnost ovog upozorenja je diskutabilna.

Trenutno je postavka obavezna samo za tinejdžere, što je loša vijest za odrasle sa nedostatkom samokontrole – ali ako zaista pokušavate da se oslobodite te navike, možete da dodate sopstvene noćne podsjetnike tako što ćete otići u meni za podešavanja i aktivirati podsetnik za pauzu, piše BIZLife.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu