Politika

"Intelektualci u istom košu sa kriminalcima" Pandurevićeva tvrdi da i SNSD ima odgovornost za zabranu ulaska državljanima Srbije u BiH

SNSD i njihovi najviši funkcioneri u institucijama BiH, Zoran Tegeltija i Milorad Dodik, ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti za zabranu ulaska u BiH državljanima Srbije, uglednim intelektualcima, jer ne vrše svoju zakonsku obavezu nadzora nad radom OBA.

"Intelektualci u istom košu sa kriminalcima" Pandurevićeva tvrdi da i SNSD ima odgovornost za zabranu ulaska državljanima Srbije u BiH
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izjavila je član Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević.

– Nadzor nad OBA ne vrši ni Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA koja se uopšte ne sastaje, a na čije čelo su Milorad Dodik i SNSD izabrali Nermina Nikšića, a ne Mirka Šarovića. Za anarhiju koja nam se dešava najviše su odgovorni funkcioneri SNSD u institucijama BiH – tvrdi Pandurevićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kaže ona, prema članu 7. Zakona o OBA, mogao je od OBA zatražiti podatke o licima kojima je zabranjen ulazak u BiH i razlozima zabrane.

Pročitajte još

– Ukoliko postoji sumnja da je došlo do zloupotreba, Dodik je morao od glavnog inspektora OBA zatražiti da izvrši inspekciju, reviziju ili istragu. Umjesto što kuka, treba da radi svoj posao. A da radi svoj posao, ne bi bilo razloga za žalopojke, niti bi se dešavale ovakve stvari – kaže ona.

Pandurevićeva podsjeća da Zakon o OBA precizira obavezu da se Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA sastaje najmanje dva puta godišnje, i objašnjava: Komisija se od 2018.godine do danas sastala samo dva puta, u januaru i februaru 2020.godine kada je konstituisana. S druge strane, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, prema članu 9. Zakona o OBA, nadzire rad OBA i snosi političku odgovornost za njen rad. Takođe, on je na čelu Izvršnog obavještajnog odbora koji treba da održava jednom mjesečno i ima pravo da od OBA traži sve informacije, kao i reviziju i istragu ako postoji sumnja da je došlo do nekih zloupotreba i nezakonitosti.

Tegeltija, kaže, “spava dubokim snom, kao da ga se sve ovo ne tiče”.

– Zato što on ne radi svoj posao, dešavaju se ovakve stvari koje unose ogromno uznemirenje u javnosti. Umjesto da je upalio sve alarme u slučaju zabrane ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću i slučaj istražio do kraja, Tegeltija je nastavio da spava, pa su se desile zabrane Goranu Petronijeviću, generalu Bratislavu Dikiću i ko zna kome još. To što je Tegeltiji mrsko da ide na posao u Sarajevo je njegov problem, ali zbog toga se ne smije dozvoliti ponižavanje i šamaranje Republike Srbije i njenih intelektualaca – naglašava ona.

Nedopustivo je i bruka za BiH, ističe Pandurevićeva, da se intelektualci stavljaju u isti koš sa opasnim teroristima i kriminalcima, samo zato što njihovi stavovi i razmišljanja nisu po nečijem ukusu.

– Još veća bruka je saučesništvo Republike Srpske u tome jer se sve dešava zbog inertnosti njenih funkcionera u institucijama BiH. Kada ste čuli da je u vrijeme vlasti SDS-a u Savjetu ministara nekome iz Srbije zabranjen ulazak u BiH? Nije nikada jer je Mirko Šarović, kao član Izvršnog obavještajnog odbora, jednom mjesečno detaljno pretresao rad OBA i imao uvid i kontrolu nad svakom operacijom OBA. Neka ove iz SNSD ne bude sramota da ga pitaju kako se radi, rado će im pomoći jer je to interes Republike Srpske – zaključuje Pandurevićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu