Svijet

"Interventna pred Banskim dvorima" Plenković tvrdi da je upućena prijetnja u Vladi Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je jutros upućena prijetnja njemu i članovima Vlade, pa dodao da je pred Banskim dvorima interventna policija.

"Interventna pred Banskim dvorima" Plenković tvrdi da je upućena prijetnja u Vladi Hrvatske
FOTO: 24SATA.HR/FACEBOOK/SCREENSHOT

I sad je jedna prijetnja, trenutno je postrojba interventne policije ispred Vlade jer je jutros bila prijetnja tog tipa i meni i članovima Vlade i to se događa stalno, rekao je Plenković u Dubrovniku gdje je stigao u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije na svečanu sjednicu Županijske skupštine.

Rekao je to komentarišući današnji godišnji izvještaj SOA, o kome je rekao: ”Imali smo rasprave na Odboru za nacionalnu bezbjednost, teroristički napad prije sad već gotovo tri godine da se izvrši teroristički akt prema predsjedniku Vlade, odnosno prema meni”.

– Taj mladi čovjek je to napravio zbog ozračja u kojem je odrastao. Neko mu je dao oružje, neko ga je naučio pucati i netko je kod njega izazvao onaj voljni moment koji je najbitniji. Imali smo sreću da on nažalost nije uspio u svojoj nakani – rekao je.

Šta je objavila SOA u godišnjem izvještaju

Šta se terorizma tiče, SOA  je godišnjem izvješću objavljenom danas procjenjuje da se prijetnja organiziranih napada terorističkih grupa u Hrvatskoj i dalje procjenjuje niskom, ali se mogućnost izviđenja terorističkog napada, prvenstveno samostalnih napadača, nikada ne može isključiti.

Poseban izazov predstavlja povratak boraca ISIL i njihovih porodica iz zarobljeništva u Siriji u države susjedstva. SOA ističe da su u pojedinim državama zapadnog Balkana i dalje aktivni salafitski džihadistički paradžemati u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, a vode ih harizmatični govornici.

Pročitajte još

Kao i posljednjih godina, primarnu terorističku prijetnju u Evropi i dalje predstavljaju radikalizovani pojedinci inspirisani džihadističkom ideologijom. Radi se o samostalnim napadačima, tzv. usamljenim vukovima, nepredvidljivog djelovanja, bez direktnog kontakata s terorističkim organizacijama, ali koji su inspirisani pozivima terorističkih organizacija na počinjenje terorističkog čina, objavila je SOA.

Uprkos napadu na Markovom trgu 2020. Hrvatska je i dalje društvo u kojem ekstremizam ni po jednoj osnovi – vjerskoj, ideološkoj ili nacionalnoj – nema značajnije uporište, kao ni podršku javnosti, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne bezbjednosti, stoji u izvještaju, prenosi Dnevnik.hr.

Međutim, SOA je, kako ističu, detektovala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da organizuju svoje sljedbenike, s namjerom provođenja vojne obuke i nabavke naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije